Prvé kroky fanúšika počas MS v hokeji 2011 v Bratislave alebo čo dokážu dobrovoľníci

Tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji začali obrovskú debatu o verejnom poriadku v usporiadateľských mestách. Striedali sa rôzne názory od „poďme si to tu poupratovať nech to tu vyzerá pre návštevníkov čo najkrajšie“ až po „Načo upratovať? Nech vidia ako to tu vyzerá.“ V kontexte tejto debaty však vzišlo niečo, na naše slovenské pomery výnimočné. Začali sa formovať skupiny dobrovoľníkov. Aj Cyklokoalícia má niektorých zapojených ľudí medzi sebou – pod názvom Zelená hliadka.

Nech už bol náš názor na skrášlenie/neskrášlenie oboch usporiadateľských miest pred majstrovstvami sveta akýkoľvek, ako dobrovoľníci sme sa vrhli do upratovania, vysádzania kvetiniek a maľovania po celom meste. A to nielen pre návštevníkov, ale hlavne pre vás, obyvateľov mesta.

Mnoho ľudí našu dobrovoľnícku činnosť spochybňovalo. Stretávali sme sa s námietkami „Veď tie odpadky tu budú zajtra zas“, s otázkami na naše ohodnotenie „Koľko za to dostávate?“, s opovrhnutím „Daj si tie rukavice nech nedostaneš AIDS“, s pouličnou evanjelizáciou „Veríte v Boha?“ a obrovským množstvom ignorácie či nezáujmu. Boli však aj slová podpory či už zo strany bežných ľudí, ale aj magistrátu mesta, či jeho sponzorov.

No a čo sme v celej tej predmajstrovskej trme-vrme spolu s mestom či jeho časťami a bežnými ľuďmi spáchali? Posúďte sami prostredníctvom porovnania so stavom k októbru 2010 a ako to vyzeralo na rovnakých miestach pred MS v piatok (29.4.) doobeda.

Hlavná stanica, ktorá privítala mnoho huráfanúšikov z celého sveta je dnes zafarbená vlajočkami účastníckych krajín MS, zvnútra bola aspoň prelepená a pribudlo v nej toho zvláštneho jazyka – angličtiny. Každý si musel všimnúť malý, bezvýznamný posun vpred. Stále je to však rovnaká stanica, akurát v s krajšou šatkou okolo krku. Dúfajme, že očakávaná rekonštrukcia sa udeje čím skôr.

 



 

Z okolia električkovej zastávky zmizli odpady aj zo strechy, aj zo samotnej zastávky. Tú sme priamo čistili v rámci akcie organizovanej magistrátom. Celkovo sa upratalo celé Predstaničné námestie a jeho okolia (áno, aj notoricky známe neosvetlené rohy, kde sa vykonávajú všakovaké potreby). Osobne využívam stanicu a železnice úplne minimálne. Napriek tomu som tam vybehol s náradím rád a ešte si užil celého spektra najneuveriteľnejších pachov.

 

 

V okolí celého Predstaničného námestia sa chlapci z Pressburg Embassy a Gardenguerrila namakali a vysadili obrovské množstvo kvetín do neudržiavaných kvetináčov od samotnej stanice až po križovatku so Šancovou.V predtým prázdnych kvetináčoch sa objavili kvetinky najrôznejšieho druhu a dnes vďaka dobrovoľníkom skrášľujú Predstaničné námestie, Kamenné námestie, nábrežie Dunaja a iné.

 

 

Zpred snanice zmizli dokonca aj improvizované zábrany, ktoré boli rozmiestnené pred plateným parkoviskom. Presunuli sme sa tak z Balkánu späť do Strednej Európy :-)

 

 

Od Hlavnej stanice až po Račianske mýto sa malovali koše v rámci iniciatívy „Upracem si Bratislavu pred MS sám“. Aj vďaka sponzorským farbám sa skrášlili neudržiavané a plagátmi dolepené koše. Ľudová tvorba nemala žiadne zábrany, ako sme videli v súťaži, ktoré „Upraceme si…“ zorganizovalo.

 

 

Plagáty zo smutne známej cesty od stanice k Šancovej však na svojom mieste ostali a priestor sa za polroka nepodarilo ani trochu posunúť vpred. V rámci upratovacích akcií sa akurát upratali odpadky a namaľovali koše. V blízkych kvetináčoch pribudli nové kvetiny. Nie je však v sile nás dobrovoľníkov, aby sme sa starali o revitalizáciu verejných priestorov po funkčnej stránke… Na ťahu je v tomto prípade samospráva.

 

 

Lavičky na námestí však zostali tiež v pôvodnom stave…

 

 

Táto budova bola celá vymaľovaná v rámci akcie „Upracem si Bratislavu pred MS sám“. Niekoľko dobrovoľníkov so sponzorskou farbou vymaľovala budovu, ktorá špatila celé námestie a mesto nebolo schopné zakročiť. Spravili to bezodplatne, rýchlo a so srdiečkom. Takto verejnoprospešné služby v drvivej väčšine nepracujú.

 

 

Dopravný podnik vymenil niekoľko zničených košov na príľahlých zastávkach za nové. Ďakujeme DP BA!

 

 

Smutne známe „monumenty“ ako rozostavený mrakodrap, zničený stánok a schátrané potraviny zostali v rovnakom stave. Ďalší priestor pre magistrát a mestskú časť Nové Mesto sa realizovať a zbaviť mesto ďalších antituristických lokalít.

 

 

Šancovú v úseku od Predstaničného námestia až po samotný štadión sme vyčistili v rámci akcií Zelenej hliadky. Počas nich sme vyzbierali mnoho vriec odpadkov. Likvidovali sme dlhodobo neriešené lokality a zbierali aj tam, kde by som sa druhý-krát bál vstúpiť. Kríky, nech su už na akokoľvek frekventovanom mieste, sú často zdrojom nelegálnych skládok a odkadkov. Tie vám však pracovníci verejnoprospešných služieb veľmi neradi čistia.

 

 

Známa čínska reštaurácia na Račianskom mýte skrášlila svoju fasádu a vyzerá každopádne reprezentatívnejšie. Tak vidíte, že aj súkromným podnikateľom záleží ako vyzerajú ich prevádzky :-)

 

 

Podchod na Trnavskom mýte úplne zmenil svoj šat vďala istej súkromnej telekomunikačnej spoločnosti a skupine graffiťákov. Klobúk dolu! Poctivo vykopnuté dvere v oblasti prepojení dobrovoľníctvo-verejné priestory a samosprávy-súkromný sektor. Treba na to nadviazať a nenechať tento koncept vychladnúť.

 

Verím, že vás tieto obrázky presvedčili, že dobrovoľníctvo má zmysel a dobrovoľníci dokážu malé divy za malé peniaze a rychlejšie ako si myslíte. Navyše do toho vkladajú toľko potrebné srdiečko, lebo im na našom meste záleží a už sa ďalej nemôžu pozerať na všadeprítomný neporiadok v našom meste. Či už sú to spustnuté kvetináče, alebo smetné koše v dezolátnom stave… no a tie odpadky.

Naše aktivity však budú pokračovať ďalej, aj po MS, aj po voľbách, aj v zime, aj v lete až kým budeme vládať a čas nám na to bude stačiť. Zároveň spolupracujeme s aktivistami, ktorí presadzujú rozvoj ekologickej dopravy (Cyklokoalícia) a budeme spolupracovať s aktivistami bojujúcimi s enviromentálnymi záťažami (Greenpeace).

Nie sme žiadna aktivita súvisiaca s MS, reklamnou kampaňou súkromných spoločností či úderka nejakej politickej strany. Sme ľudia ako vy, ktorí sa už nedokážu ďalej pozerať na verejné priestranstvá v našom meste.

Vy to ešte zvládate?

Ak je Vaša odpoveď „nie“, tak sa k nám pridajte:

Zelená hliadka – https://www.facebook.com/home.php?sk=group_200624133304845

Gardenguerilla – https://www.facebook.com/guerilla.gardening.ba

Pressburg Embassy – http://pressburgembassy.blogspot.com/

Upracem si Bratislavu pre MS sam – https://www.facebook.com/upracem.si.bratislavu

Cyklokoalícia cyklokoalicia.sk

 

Matúš Čupka, autor iniciatívy Zelená hliadka a člen Cyklokoalície

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.