Lepšie podmienky pre chodcov pri Eurovea

Pribinova - súčasný stav a navrhovaný stav
Pribinova - súčasný stav a navrhovaný stav

Šafárikovo námestie. Eurovea. Dva záujmové body s vysokou koncentráciou chodcov. Na Šafárikovom námestí je hlavný prestupný uzol MHD, Eurovea zas poskytuje služby od obchodov cez reštaurácie až po kiná. Tieto dva body spája chodník vedúci popri Umeleckej besede („Umelke“) a Ministerstve vnútra SR.

Pri Ministerstve vnútra však chodník končí a chodci majú pokračovať cez priechod na druhú stranu, následne po chodníku plnom ilegálne zaparkovaných áut a opäť späť cez priechod ku komplexu Eurovea. Kvôli technokratickému prístupu policajtov, animozitám medzi Ministerstvom vnútra a Magistrátom a úradníckej blbosti majú chodci idúci prirodzeným koridorom absolvovať nelogickú zachádzku a dvakrát križovať štvorprúdovú cestu. Navyše na prirodzenej trase spájajúcej nábrežie, Starý most a Most Apollo neexistuje žiadna cyklotrasa.

C9 - Cestička pre chodcov
C9 - Cestička pre chodcov

Cyklokoalícia nie je s takýmto stavom pre chodcov a cyklistov spokojná a preto navrhuje využiť pravý pruh na Pribinovej ulici pre chodcov a cyklistov. Od uzavretia Starého mosta pre automobily je pravý pruh nevyužívaný – pôvodne mal slúžiť na zjazd zo Starého mosta smerom na Pribinovu ulicu.

Súčasný stav

  • zjazd zo Starého mosta zaplnený ilegálne parkujúcimi autami (značka „zákaz vjazdu“)
  • chodník pri Ministerstve vnútra zahataný parkujúcimi autami (často priamo zamestnancov Ministerstva a Policajného zboru)
  • žiaden chodník medzi Ministerstvom a Euroveou
  • zákazová značka – „Zákaz vstupu pre chodcov“
  • príkazová značka – „Prejdite na druhá stranu“

Navrhovaný stav podľa Cyklokoalície

  • zjazd využitý pre príchod chodcov a cyklistov zo Starého mosta
  • chodník pri Ministerstve vnútra označený ako cestička pre chodcov, pravý pruh pri Ministerstve označený ako cestička pre cyklistov
  • pravý pruh medzi Ministerstvom a Euroveou označený ako cestička pre chodcov a cyklistov
  • zrušenie zákazových a príkazových značiek obmedzujúcich chodcov
  • pravý pruh opätovne pre motorové vozidlá pred zastávkou MHD pri Eurovea

Návrh Cyklokoalície bol Magistrátom akceptovaný a následne schválený mestským zastupiteľstvom. Chodci (a cyklisti) tak už čoskoro získajú plnohodnotný prechod Pribinovou ulicou.

Autor vizualizácií: Intony Antoniaci

7 thoughts on “Lepšie podmienky pre chodcov pri Eurovea

  1. Skvele,dufam, ze to nebude jediny uspech a dockame sa nejakych piktokoridorov. Otazka je, kedy to magistrat aj zrealizuje. Dufam,ye tak do roka by nebolo zle….

    1. Asi hej, mal som tam radšej umiestniť všade parkujúce autá, aby som sa náhodou nevyhol bratislavskému štadardu; ulica = výhradne dopravný priestor s uplatnením „moderných“ technických princípov a opomenutím estetickej stránky. Mimochodom, Pribinova mala byť bulvár.

      1. Mali by sme všetkých kompetentných, čo by mohli byť aktívne nápomocní pri tvorbe cyklotrás vyhnať na povinnú dovolenku do Amsterdanmu – najideálnejšieho mesta a miesta pre cyklistiku, aby videli, ako sa môžu mať cyklisti a aké je to super pre zdravie človeka a tiež pre životné prostredie. Že to stojí veľa peňazí, to sú len výhovorky a neochota k zmene.
        Všetkých aktivistom v cyklokoalícii držím palce a výdrž v ich boji za tvorbu cyklotrás a skvalitnenie terajších.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.