Nová hlavná stanica (Hauptbahnhof) vo Viedni

Od nedele 9. decembra 2012 sa spustila do čiastočného režimu nová hlavná stanica vo Viedni. Plné spustenie stanice je naplánované na prelome rokov 2014/15. Ako užívateľ Südbahnhof-u od roku 1997 som sa veľmi tešil na novú stanicu a dnes som teda dorazil vlakom z Petržalky na nástupište č. 8 a pozeral sa na stanicu z cyklistického pohľadu.

Nakoľko sú nástupištia vyvýšené, je treba zísť na prízemie. Pre cestovateľa s bicyklom to znamená použiť výťahy (nateraz ich funguje asi 4), nakoľko pohyblivý pás ako na bývalom Südbahnhof-e zatiaľ nie je.  Staničná hala je ešte relatívne malá a nejasne označená, ale človek sa dostane von bez komplikácií. Pred stanicou sú stojany pre bicykle čiastočne prekryté strechou, kedže sa nachádzajú pri stanovištiach taxíkov.

Východ zo stanice na bicykli

Vchod do stanice je na južnej strane, od Sonnwendgasse. Uzamykateľné priestory pre bicykle sú v pláne, zatiaľ tam ešte nie sú. Prechod smerom do mesta som vybral ten východnejší ako priama cesta na Argentinierstraße a nie odporúčaný na Südtiroler Platz. Popod koľaje vedie krásna oddelená cyklotrasa na oboch stranách.

Separovaná trasa, prechod na Gürtel

Na druhej strane stanice, teda Südtiroler Platz, bude postavený hlavný vchod stanice aj s nákupným strediskom. Na mieste bývalej stanice Südbahnhofu bude okrem iného centrála Erste Bank. Požičovňa mestských bicyklov, takzvané Citybiky, má už teraz svoje miesto na novej stanici so slušným počtom 39 stojanov (v priemere ich býva do 20). Čoskoro pribudne ďalšia stanica Citybikov pri kostole St. Elisabeth v Bezirku 4, ktorý sa nachádza o pár sto metrov ďalej.

Citybikes pri Hauptbahnhofe

Ako pikošku dávam na koniec ešte fotku obmedzenia na cyklotrase po Argentinierstraße, kde už týžden stojí žeriav priamo na cyklotrase a obchádzať sa dá len po chodníku.

Obmedzenie na cyklotrase

Celkovo sa dá povedať, že cesta do centra Viedne od novej stanice bude pre cyklistu ešte komfortnejšia a kľudnou Argentinierstraße sa na Karlsplatz dostanete do piatich minút, ďalších päť minút trvá cesta k Opere. Pri ďalšej návšteve vrelo odporúčam zobrať si so sebou bicykel, nakoľko preprava je v cene lístka za 11€.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.