Údržba cyklotrás a chodníkov v zime

Príbeh o tom, že každá zima cestárov v Bratislave zaskočí už asi poznáte. SHMÚ model Aladin by cestárom určite pomohol, tak ako pomáha cyklistom, ktorí sa tak môžu pripraviť na prípadný dážď či sneh.

Zatiaľ čo zima 2011 / 2012 bola pre cyklistov relatívne príjemná (snežilo len cca týždeň a zvyšok bol síce studený, ale suchý), táto zima priniesla omnoho viac snehu a s ním aj kašovité a často nezjazdné cesty či chodníky.

My sme sa tentokrát pozreli na stav oficiálnych mestských cyklotrás v zime. Magistrát (a mestské časti) opakovane deklarujú podporu cyklodoprave, preto sme očakávali, že aj v zime sa po odhrnutí hlavných ťahov pustia aj do čistenia cyklotrás a priechodov pre chodcov. Aká však bola realita?

Cyklopruhy a piktokoridory

Cyklopruh na Košickej bol zahrabaný snehom, ktorý pluhy odtlačili z cesty smerom k zaparkovaným autám. Piktokoridor na Špitálskej bol podobne zahrabaný, takže vodorovné značenie nebolo vôbec vidieť, cyklista tak bol odtlačený do stredu ulice.

Cestičky pre cyklistov

Jednosmerná Viedenská cesta s obojsmerom pre cyklistov bola odhrabaná veľmi nešťastne – pluh iba odhrabal stopu v šírke auta, ktorá bola ale fyzicky z polovice na ceste pre autá a z polovice na cestičke pre cyklistov. Reálne tu tak hrozilo riziko zrážky cyklistu s protiidúcim autom kvôli odfláknutej údržbe cesty.

Ostatné cestičky pre cyklistov ako Trenčianska alebo nábrežie na tom boli ešte horšie – mesto ich čistenie od snehu úplne odignorovalo, takže na nábreží sa chodci aj cyklisti borili snehom. Nábrežie bolo ako-tak vyčistené iba v okolí River Parku presláveného ilegálne osadeným retardérom.

Hrádza na petržalskej strane bola taktiež komplet zasnežená bez akéhokoľvek náznaku čistenia a to ani po týždni (!) od posledného sneženia.

Priechody pre chodcov

Chodcom a pešiemu pohybu sa v Cyklokoalícii venujeme dlhodobo, preto sme monitorovali aj stav priechodov pre chodcov v správe Magistrátu. Žiaľ, podobne ako pri cyklotrasách, ani tu sa Magistrát nezvyznamenal – aj niekoľko dní po skočení sneženia ostávali priechody pre chodcov blokované „odhrnutým“ snehom, počas odmäku sa dokonca chodci museli zabárať do kašovitého snehu a nepríjemných hlbokých kaluží. Bratislava sa asi spoľahla, že ten sneh sa predsalen do jari akosi roztopí. Aký to rozdiel oproti Primaciálnemu námestiu (sídlo primátora a úradníkov Magistrátu), ktoré bolo ukážkovo odhrnuté a prebytočne zasolené.

Záver?

Podľa Zákona: „Povinnosť zabezpečiť údržbu priľahlých chodníkov a ostatných prístupových plôch patriacich k nehnuteľnosti vyplýva jej vlastníkom, prípadne správcom, alebo užívateľom z § 3d ods. 4 písm. b. a c. a ods. 5 zákona NR SR č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách v znení neskorších zmien a doplnkov.

Magistrát hlavného mesta Bratislava, mestské časti ani iní správcovia komunikácií ako STaRZ si svoje povinnosti vyplývajúce zo zákona neplnia alebo si ich plnia nedostatočne. Podľa Zákona sú zároveň priamo zodpovední za akúkoľvek škodu, ktorú týmto spôsobili – či už došlo „len“ k poškodeniu vášho bicykla alebo v horšom prípade zraneniu pošmyknutím a zdravotným následkom.

7 thoughts on “Údržba cyklotrás a chodníkov v zime

  1. Asi si myslia ze ak chodniky neodhrabu, znizia pocet nehod cyklistov, lebo do 20cm snehu na biku nikto nepojde :)

    Cyklokoalicii patri OBROVSKA VDAKA za to ze sa angazujete, ze neprestavate ani v zime, a ze nam neustale zlepsujete podmienky na bikovanie v BA. Dakujem.

  2. Z minuleho vikendu:
    Cyklochodnik popri Chorvatskom ramene bol testom cyklistickych zrucnosti, kedze sa tam jazdilo iba po uzkej vyslapanej casti. Zato hradza do Cunova k bufetu na obratke az na posledny km a par usekov bol paradne zjazdny. Samozrejme na MTB so sirokymi mierne podhustenymi pneumatikami. Predpokladam vsak, ze hradzu ma na starosti vodohospodarsky podnik a nie mesto :-)

  3. To, že sa v tomto období, keď je 20 cm snehu, cyklochodníky neodhŕňajú nepovažujem za veľký problém. Priznajme si, že jazda v 20 cm snehu je viac extrémny šport ako cyklodoprava. Omnoho viac a zásadnejšie mi vadí, že keď napadne 1,5 cm snehu alebo je námraza, sneh sa o 10 hod roztopí na väčšine ciest akurát na slimáku na prístavný most a šikmine z opačnej strany bude poľadovica ešte niekoľko dní bez toho aby si to správca komunikácie všimol. Podobne aj na lávke cez Bajkalskú.
    V lete mesto propagačne vymaľovalo a teda odfajklo si vybudovanie novej cyklotrasy. Myslím trasu Bajkalska – Prístavný most. Pýtam sa letnou propagáciou to skončilo alebo cyklotrasa ďalej existuje. Ak teda existuje aj sa o ňu niekto stará. Môžem predpokladať, že len čo zíde sneh nájde sa správca – majiteľ cyklotrasy a napríklad pozametá nahromadené lístie….

  4. Podobný problém nastáva aj teraz v lete. Po opadaní kvetov zo stromov a daždi sa na cyklocestách a chodníkoch vytvorila mazľavá šmykľavá vrstva, nebezpečná aj pri pomalej chôdzi či jazde.
    Článok je fajn, ale chýba mi tu nasmerovanie na konkrétny orgán-ľudí, komu si sťažovať.
    Včera som mala nehodu, ktorá skončila našťastie len špinou na nohaviciach, ale kedykoľvek, komukoľvek sa môže stať horšie.
    Komu z tohto množstva úradov, oddelení poslať sťažnosť? http://www.ruzinov.sk/index.php?option=com_contact&catid=103&Itemid=88

    1. Ano je to presne tak ako pises. Staznost treba poslat spravcovi cyklotrasy – moze to byt mestska cast, moze to byt starz alebo magistrat, alebo aj nikdo (sme na slovensku) kde konrektne sa ti to stalo ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.