Myslíme na chodcov – tlačová správa

Cyklokoalícia sa dlhodobo popri cyklodoprave venuje aj právam chodcov, ktorí sú najzraniteľnejší účastníci dopravy. V roku 2013 sa preto budeme tiež výrazne zameriavať na zlepšenie podmienok pre peší pohyb v kampani “Myslíme na chodcov”.

Pred dvoma rokmi sme upozornili na chýbajúci chodník pri Ministerstve vnútra SR (smerom do nákupného strediska Eurovea). Tu sme presadzovali možnosť prirodzeného pohybu chodcov od Šafárikovho námestia a novú cyklotrasu. Nový chodník je už dokončený a cyklotrasa v realizácii.

Spolupracovali sme aj pri návrhu na zrušenie svetelnej signalizácie na Kamennom námestí, kde prednosť dostala pešia doprava. Ukazuje sa, že po zrušení čakajú chodci, električky, aj motorové vozidlá menej. Zároveň  chodci v centrálnej zóne dostali prednosť a vodiči jazia pomalšie.

Dlhodobo navrhujeme vyznačiť Historický okruh (cyklotrasu okolo centra) pre odklonenie tranzitu cyklistov mimo pešej zóny s cieľom minimalizovať počet rýchlejších cyklistov medzi chodcami. Medzi cyklistami propagujeme ohľaduplnú jazdu v zdieľaných priestoroch, akým je napr. lávka na Starom moste, pod názvom “Poďakuj svojmu chodcovi”.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.