Zlepšovanie podmienok pre chodcov na Pribinovej

Východná časť Pribinovej ulice pripomína skôr obrovský sklad áut, ako reprezentatívnu ulicu v novom centre mesta. Autá tu parkujú okrem legálnych parkovísk aj na chodníkoch, v strede vozovky, na ostrovčekoch, na štrkovej ploche pod Mostom Apollo, na bývalých trávnikoch, v križovatkách. Jednoducho všade tam, kde je to fyzicky možné. Otvorenie novej garáže pri Landererovej ulici riešeniu situácie vôbec nepomohlo. Vodiči stále obmedzujú (zužovaním frekventovaných chodníkov), prípadne až ohrozujú (jazdou po chodníkoch, blokovaním výhľadu parkovaním pred priechodmi) chodcov.

Preto oceňujeme, že mesto sa konečne podujalo túto situáciu riešiť. Pred časom pribudli stĺpiky na južnej strane Pribinovej, ktoré vytvorili potrebný priestor pre množstvo chodcov, ktorí týmto miestom denne prejdú. Tento týždeň pribudli aj biskupské klobúky, ktoré obmedzili parkovanie na stredovom ostrovčeku križovatky (otázne je, na čo je polícia, keď takéto parkovanie tolerovala). Chodci tak teraz pri prechádzaní cez cestu vidia, či prichádza auto a naopak vodiči sa nemusia obávať, že im niekto náhle skočí do cesty spoza protiprávne zaparkovaného auta.

pribinova_parkovanie_predtym

Parkovanie na Pribinovej pred časom, foto Google Street View

pribinova_parkovanie_dnes

Chodci môžu bezpečne prejsť cez križovatku, foto Lucia Heftyová

Na tejto ulici sa tiež chystá nová cyklotrasa, ktorá umožní bezpečný prejazd aj menej odvážnym a zároveň bude použiteľná aj pre skúsených. Pozrite si aktuálnu verziu projektu z konca januára so zapracovanými pripomienkami. Na cyklotrasu sa zmení jazdný pruh najbližšie k Dunaju, ostatné tri zostanú autám. Cyklisti budú od idúcich áut oddelený parkovacími miestami. Tešíme sa, že na základe našej iniciatívy na cyklokomisii sa nebude realizovať pôvodný plán, ktorý chcel cyklotrasu budovať na úkor chodcov, čím by namiesto zlepšenia podmienok pre nemotorovú dopravu vznikol stiesnený a nedôstojný priestor pre chodcov aj cyklistov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.