Komisia pre cyklistickú a pešiu dopravu 14.3.2013

Prinášame stručný prehľad informácií zo štvrtkovej komisie pre cyklistickú a pešiu dopravu.

Zástupca ministerstva dopravy informoval o stave novej Cyklostratégie, ktorá má okrem iného priniesť 40 mil. € na 3 roky pre cyklistickú dopravu na Slovensku.

Poslanec Jozef Uhler prezentoval, čo sa dohodlo na zasadnutí zastupiteľstva vo vzťahu k cyklistickej doprave.

Medzi tohtoročnými prioritami bude aj úprava cyklotrasy na Trenčianskej tak, aby bol možný plynulý prejazd križovatkami, kde sú momentálne zábradlia brániace v jazde. Opätovne sa však prejavilo nekomplexné riešenie projektov, keďže tieto úpravy nebudú už súčasťou predĺženia trolejbusovej trate, ktoré je tiež plánované. V diskusii sme navrhli sme doplniť aj prejazd križovatkou s Bajkalskou. Pozrite si náš dávnejší návrh.

Cyklotrasa Obchodná – Radlinského – Blumentálska je pred výberom zhotoviteľa.

Pri Historickom okruhu sú výhrady hlavnej architektky k riešeniu Rybného nám. a Nám. Ľ. Štúra, cyklotrasa je vnímaná ako vizuálny problém, navrhovaný je len prejazd cyklistov bez vyznačenia. Cyklokoalícia reaguje podnetom na odstránenie reklám, ktoré sú v priestore omnoho rušivejšie ako už existujúca cyklotrasa na Rybnom námestí. Na obídenie patovej situácie navrhujeme cyklotrasu realizovať parciálne, s vynechaním dvoch problémových miest: na Rybnom námestí cyklotrasa existuje už dnes a na Nám. Ľ. Štúra oficiálny návrh aj tak neprináša žiadne zlepšenie pre cyklistov. Na Židovskej sa zatiaľ nepodarilo legalizovať prejazd cyklistov v protismere, žiadame mesto o získanie písomného zdôvodonenia polície – zástupca polície bohužiaľ opäť nebol prítomný.

Na na účelovej komunikácii popri dunajskej hrádzi bude zmenený súčasný režim na spôsob cyklotrasy na Viedenskej – polovica cesty bude pre cyklistov a druhá pre vozidlá SVP. Iniciatíva je zo strany vlastníka komunikácie (SVP).

Bude vypísaná sútaž na chýbajúci úsek cyklotrasy popri Chorvátskom ramene v blízkosti Draždiaka.

Cyklotrasa pri Karloveskom ramene: stále sa nedarí dohodnúť s vlastníkom pozemkov (Univerzita Komenského) na zámene alebo prenájme.

Do konca marca je možné pripomienkovať materiál UNDP.

Spomenuli sme pretrvávajúce neriešenie cyklistickej dopravy pri nových projektoch, konkrétne Westend Gate na Patrónke (plánovaná cyklotrasa Patrónka – Dúbravka) a pri Panorama City a tým vytváranie nových problémov do budúcnosti.

Prezentovali sme problémy na pešom ťahu autobusová stanica – Kamenné nám. a tiež reklamu ako bariéru pre peších.

One thought on “Komisia pre cyklistickú a pešiu dopravu 14.3.2013

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.