Bratislava zaznamenáva boom cyklistov: 52% nárast oproti roku 2012

Vo štvrtok 25. apríla 2013 uskutočnila Cyklokoalícia štvrté sčítanie cyklistov v Bratislave. V rannej dopravnej špičke cez sčítacie body prešlo takmer 2000 cyklistov, čo tvorí až 52% nárast oproti roku 2012.

Sčítanie prebiehalo od siedmej do deviatej hodiny na jedenástich miestach v širšom centre. Okrem všetkých piatich mostov cez Dunaj boli cyklisti sčítavaní na Račianskom a Trnavskom mýte, Kamennom a Dulovom námestí, križovatke Záhradníckej a Karadžičovej a križovatke Jantárovej a Rusovskej cesty. Cez sčítacie body spolu prešlo 1960 cyklistov.

Najvyťaženejšie miesta

Medzi miesta najviac využívané cyklistami sa zaradili Rybné námestie/Nový most (328 cyklistov), ľavý breh Mostu Lafranconi (261 cyklistov), Šafárikovo námestie/Starý most (249 cyklistov), Prístavný most (234 cyklistov) a Most Apollo (176 cyklistov). Najvyťaženejšie v centre mesta boli Kamenné námestie (201 cyklistov) a križovatka Karadžičova / Záhradnícka (119 cyklistov). Cez sčítavacie body prešli aj rodičia na bicykloch s deťmi a tiež niekoľko ľudí na kolobežkách, korčuliach a skateboardoch.

Nárast cyklodopravy o 52%

Kým nárast v roku 2012 oproti roku 2011 tvoril iba 13%, rok 2013 zaznamenal zdvojnásobenie počtu cyklistov v uliciach Bratislavy. Potvrdzuje sa, že príklady zo zahraničia pod heslom “Built for them and they will come” (alebo “Stavajte pre cyklistov a oni prídu”) fungujú. Nová cyklistická infraštruktúra (cyklotrasa Viedenská cesta vs Starý most a Nový most a piktokoridor Špitálska vs Kamenné nám.) priťahujú množstvo nových cyklistov.

Čo ďalej?

Pre ďalšie zvyšovanie pomeru cyklodopravy je dôležité okrem tvorby súvislej siete cyklotrás upraviť problémové veľké križovatky, ktoré môžu odrádzať ženy – cyklistky či rodiny s deťmi. Dôležité sú aj opatrenia pre zvýšenie bezpečnosti cyklistov, kde svoju prácu musí odvádzať Policajný zbor SR. V opačnom prípade môže byť rizikom rast nehôd spôsobených vodičmi nezvyknutými na cyklistov v meste.

Občianske združenie Cyklokoalícia opäť zabezpečilo sčítanie pomocou vlastných členov a dobrovoľníkov. V budúcnosti by počty cyklistov malo jednoznačne monitorovať mesto.

Cyklokoalícia je združenie jednotlivcov a organizácií podporujúcich rozvoj mestskej cyklistiky v Bratislave.

Infografika - Sčítanie cyklodopravy apríl 2013
Infografika – Sčítanie cyklodopravy apríl 2013

3 thoughts on “Bratislava zaznamenáva boom cyklistov: 52% nárast oproti roku 2012

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.