Návrh priorít na rok 2014 – 2. časť

Komisia pre cyklistickú a pešiu dopravu navrhla projekty v oblasti cyklodopravy na rok 2014. Zoznam podlieha ešte scháleniu mestským zastupiteľstvom. Pre lepšiu predstavu vám priblížime jednotlivé priority v nasledujúcich piatich článkoch (pre centrálnu, východnú, severnú, západnú a južnú časť mesta). Projekty sú rozdelené do skupín podľa priorít. Zjednodušene obsahuje priorita 1 trasy pripravené na realizáciu, prípadne také, ktoré je možné realizovať bez väčších problémov, priorita 2 sú trasy čakajúce na vypracovanie dokumentácie a priorita 3 je zásobníkom projektov. Pri každom projekte uvádzame aj číslo trasy podľa koncepcie Cyklokoalície, aby bola trasa lepšie viditeľná v širších súvislostiach.

V druhom dieli nájdete priority v (juho)východnej časti mesta.

Priorita 1

Trenčianska

realizácia, 30 000 €, trasa: R26

Zmena organizácie dopravy, odstránenie bariér a zlepšenie prejazdu križovatkami s Ružovou dolinou a Miletičovou, čím sa konečne po rokoch od vybudovania stane táto cyklotrasa prejazdnou.

Bajkalská (Prievozská – Trenčianska)

realizácia, 28 000 €, trasa: O4

Oprava nevyhovujúceho povrchu existujúcej cestičky pre chodcov a cyklistov a doplnenie priechodov pre cyklistov – bohužiaľ nie na všetkých križovatkách. Priechody budú mať samostatnú časť pre chodcov a pre cyklistov, čo v budúcnosti pri raste intenzity pešej alebo cyklistickej dopravy umožní rozšírenie chodníka a vytvorenie samostatných pásov pre chodcov a pre cyklistov. Má význam pre cyklistov idúcich z Prístavného mosta do Ružinova, Nového Mesta či Rače.

Košická (Mlynské nivy – Most Apollo)

projektová dokumentácia, trasa: O3

Zabezpečiť bezpečný prejazd cyklistov po frekventovanej Košickej ulici. Jednou možnosťou je rozšírenie chodníkov a vybudovanie segregovaných cyklocestičkek. Problémom však zostáva prekonanie križovatiek (Mlynské nivy a Landererova), ktoré sú z hľadiska takéhoto riešenia navrhuté úplne nevhodne. Uvažuje sa aj nad riešením v spolupráci s DPB vytvorením vyhradeného jazdného pruhu pre MHD a cyklistov. Ide o chýbajúci úsek cyklotrasy medzi Mostom Apollo a cyklopruhmi na Košickej. V súčasnom stave je nevyhovujúci a veľmi nebezpečný.

Košická (Miletičova – Dulovo nám.)

projektová dokumentácia, trasa: O3

Predĺženie hlavnej cyklistickej trasy na Košickej až po Miletičovu ulicu formou cyklopruhov. V prípade dostatočného miesta na vozovke podporíme ich umiestnenie vpravo od parkujúcich vozidiel.

Záhradnícka/Ružinovská (Odborárske nám. – Štrkovec)

štúdia + projektová dokumentácia, trasa: R16

Vybudovanie plnohodnotnej cyklotrasy na predĺžení hlavnej osi Ružinova do centra. Viac o návrhu riešenia v dokumentoch Návrh cyklotrasy Záhradnícka a Návrh cyklotrasy Ružinovská.

Orenburská – Trojičné nám.

realizácia, 36 000 €, trasa: O8

Prepojenie zrekonštruovanej cyklotrasy spájajúcej po Dvojkrížnej s centrom Podunajských Biskupíc. Návrh nájdete tu.

Priorita 2

Ružinovská radiála (Bajkalská – Tomášikova)

realizácia, trasa: R16

Oprava povrchu a rozšírenie cyklocestičky.

Páričkova (Karadžičova – Svätoplukova), križovatka Bajkalská – Trenčianska

štúdia + projektová dokumentácia, trasa: R26

Umožnenie protismerného prejazdu cyklistov na Páričkovej ulici – v minimalistickom riešení povolením vjazdu do protismeru priamo vo vozovke. Ideálne však samostatnou cestičkou pre cyklistov buď vo vozovke reorganizáciou parkovania alebo na chodníku jeho rozšírením. Táto cyklotrasa v minulosti dokonca existovala, bohužiaľ však zanikla a bola nahradená parkovacími miestami.

Priorita 3 (zásobník projektov)

Miletičova – Trnavská

štúdia + projektová dokumentácia, trasa: O3

Prepojenie navrhovanej cyklotrasy po Trnavskej ceste s cyklotrasou na Košickej. Spojenie z Mosta Apollo do oblasti Trnavského mýta.

P. Biskupice – hrádza

štúdia + projektová dokumentácia, trasa: O8

Prepojenie Podunajských Biskupíc s dunajskou hrádzou. Po dostavbe diaľnice D4 s novým mostom cez Dunaj umožní nové spojenie Petržalky s Podunajskými Biskupicami aj pre cyklistov.

V ďalších pokračovaniach sa venujeme prioritám v ostatných častiach mesta:

One thought on “Návrh priorít na rok 2014 – 2. časť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.