Cyklokomisia máj 2014

V utorok 27. mája sa konala ďalšia komisia pre cyklistickú a pešiu dopravu. Prinášame stručnú informáciu o stave cyklistických projektov.

Pribinova, etapa 1

Úsek medzi Umelkou a Novým SND. Schválený projekt navrhuje kombináciu cyklopruhov  a piktokoridorov s viacnásobným križovaním automobilových trás. Cyklokoalícia navrhla vedenie cyklistov obojsmernou cestičkou pre cyklistov po južnej strane ulice, podobne ako to bude na druhej časti Pribinovej. Realizácia je momentálne pozastavená kvôli zladeniu so zmenami v petržalskej električke – konkrétne novou zastávkou autobusov pred Umelkou. Veríme, že sa podarí nájsť dohodu a bude sa aj tu realizovať naozaj dobré riešenie.

Návrh Cyklokoalície na vedenie cyklotrasy na Pribinovej. Mesto zatiaľ uvažuje s iným, menej komfortným a bezpečným riešením.
Návrh Cyklokoalície na vedenie cyklotrasy na Pribinovej. Mesto zatiaľ uvažuje s iným, menej komfortným a bezpečným riešením.

Pribinova, etapa 2

Úsek medzi novým SND a Mostom Apollo. V súčasnosti prebieha proces verejného obstarávania. Predpokladaný termín realizácie: 07-08/2014. Projekt.

Trenčianska

Prebieha pripomienkové konanie, následne schvaľovací proces a verejné obstarávanie. Upravovať sa bude križovatka s Miletičovou, kde vznikne svetelne riadený priechod pre cyklistov. Pripomienku však máme voči druhej časti, križovatke s Ružovou dolinou, kde mesto navrhuje pomerne komplikované a takmer nič nezlepšujúce riešenie. Náš návrh je zaslepiť priamy prejazd z jednej strany Ružovej doliny na druhú a nahradiť ho objazdom cez susedné prejazdy cez zelený pás Trenčianskej. Prepojenie na cyklotrasu na Bajkalskej nie je riešené vôbec. Predpokladaný termín realizácie: 08-09/2014

Antolská – Eurovelo 6-prepoj

Projekt v štádiu rozpracovanosti, v súčasnosti je na Slovenskom vodohospodárskom podniku na vyjadrení.

Most SNP – Aupark

V súčasnosti sa spracováva štúdia, ide o krátky chýbajúci úsek medzi križovatkou cyklotrás pod Mostom SNP a existujúcou trasou popred Aupark a popri Einsteinovej.

Devínska cesta

V súčasnosti sa vypracováva jednostupňový projekt na úsek Tieňava a Gronáre. Termín dodania: 30.06.2014. Následne bude spustený proces vybavovania povolení a obstarávanie dodávateľa.

Trnavské mýto – Rožňavská

V súčasnosti sa  vypracováva  štúdia vedenia trasy. Zmena oproti štúdii spred dvoch rokov by mali spočívať vo vedení cyklotrasy stredovým zeleným pásom Trnavskej cesty (pôvodne mala ísť severnou stranou) a dúfajme aj v riešení prejazdu Trnavským mýtom (doteraz trasa v štúdii končila pred schodmi do podchodu).

Starohájska

Prebieha pripomienkové konanie k dokumentácii pre územné rozhodnutie (štúdia).

Bajkalská – riešenie prechodu pre cyklistov

Pôvodný projekt sme kritizovali, keďže ako zvyčajne, opäť išlo o cyklotrasu, na ktorej sa nachádzali dva priechody pre cyklistov. Cyklista ju tak nemohol legálne celú prejsť na bicykli. Aspoň pri jednom priechode pri vjazde na čerpaciu stanicu sa podarilo dosiahnuť zmenu a bude doplnený aj cyklopriechod. Momentálne prebieha výber zhotoviteľa.

Protismery

Začiatkom roku 2014 bola uzatvorená Štúrova ulica bez obchádzok pre cyklistov. Toto bude čiastočne riešiť povolenie protismernej jazdy cyklistov na Medenej a Dunajskej. V súčasnosti  je vypracovaná dokumentácia a mala by byť predložená v operatívnej komisii na magistráte.

Račianska: Ursínyho – Ovručská

S našim návrhom cyklopruhov zatiaľ nesúhlasí príslušný cestný orgán – Obvodný úrad pre cestnú dopravu. Prebiehajú rokovania.

Tematínska – Antolská- rampy

Boli osadené rampy na zamedzenie vstupu áut.

Cyklostojany

V mesiaci máj začne postupné osadzovanie stojanov na bicykle (50-100 ks) v meste.

Údržba

Prebieha údržba cyklotrás a obnova vodorovného značenia na existujúcich trasách.

Bike sharing

Je uzavretá súťaž na dodávateľa systému, víťazom je spoločnosť Homeport, hlavné mesto uzatvára financovanie projektu. Predbežný dátum spustenia: september 2014. Členovia komisie navrhnú do 10 dní presné umiestnenie staníc v rámci schválených 24 lokalít. Cyklokoalícia upozornila na komplikovaný až nebezpečný prístup k lokalitám ako Račianske mýto, či železničná a autobusová stanica a nutnosť riešenia pred spustením bikesharingu.

Zóna Pribinova

Na ulici bude vytvorená zóna so státím povoleným len na vyznačených miestach. Jej cieľom je prinavrátiť chodníky chodcom, ktorých je tu naozaj veľa. Momentálne prebieha výber zhotoviteľa.

3 thoughts on “Cyklokomisia máj 2014

  1. vsade vo svete spustaju bike share na jar, ked je dobra sezona/pocasie, to len ftacnik v bratislave to naplanuje na jesen a zima za rohom…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.