Pozor na Košickej

Neodbornosť pracovníkov magistrátu nás neprestáva udivovať. Na Košickej ulici tesne za Spojenou školou Novohradská (GJH, ZŠ Košická) v smere na Miletičovu je z dôvodu prác na ceste (v ľavom jazdnom pruhu) rozložené dočasné dopravné značenie (DDZ). Tú však musel navrhnúť nejaký laik, ktorý dané miesto vobec nepozná. Oficiálnu sťažnosť sme na magistrát už poslali, nech preveria odbornosť svojich zamestnacov a spravia nápravu DDZ. To súčasné je zmätočné, pri návrhu sa pozabudlo na cyklistov, ale náš pohár trpezlivosti už pretiekol.

Presmerovanie premávky na Košickej do cyklopruhu a parkovacieho pruhu
Obr.1: Presmerovanie premávky na Košickej do cyklopruhu a parkovacieho pruhu

Po prvé, pracovné miesto na Košickej nie je označené výstražnými svetlami typu 1. Zaužívaným pravidlom v Bratislave je, že na tomto sa šetrí… skúste si spomenúť kedy ste (napr. ako vodič) videli označenú rozkopávku výstražnými svetlami, ako to býva na diaľnici? Technický predpis pritom požaduje jeho použitie aj v obci v rámci minimálneho požadovaného DDZ.

Zmätočné dočasné dopravné značenie na Košickej - opäť sa zabudlo na cyklistov
Obr. 2: Zmätočné dočasné dopravné značenie na Košickej – opäť sa zabudlo na cyklistov
Značka upozorňujúca na zbiehanie jazdných pruhov doľava (tam kde sa opravuje vozovka)
Obr. 3: Značka upozorňujúca na zbiehanie jazdných pruhov doľava (tam kde sa opravuje vozovka)

Po druhé, čo je ešte horšie lebo to cyklistov dostáva do nebezpečných situácii je, že obchádzka je riešená cez cyklopruh a parkovací pruh, avšak zvislé dopravné značenie (ZDZ) stále hovorí o prítomnosti jazdného pruhu i cyklopruhu v tomto stiesnenom priestore, keďže okraj vozovky je poškodený, nebezpečný, takmer nezjazdný. Riešením je buď dočasné zrušenie cyklopruhu (ako naznačuje obrázok 4) a umiestnenie značky o začiatku cyklopruhu až za pracovným miestom.

Návrh riešenia 1: Zrušenie cyklopruhu (zrušením platnosti značky) a doplnenie značky pozor cyklisti.
Obr. 4: Návrh riešenia 1: Zrušenie cyklopruhu (zrušením platnosti značky) a doplnenie značky pozor cyklisti.

Alternatívne, ak je dostatok priestoru vyznačenie cyklopruhu oranžovou reflexnou páskou (dočasné vodorovné dopravné značenie)

Návrh riešenia 2: Vyznačenie cyklopruhu oranžovou páskou a plynulé napojenie na cyklopruh na konci pracovného miesta.
Obr. 5: Návrh riešenia 2: Vyznačenie cyklopruhu oranžovou páskou a plynulé napojenie na cyklopruh na konci pracovného miesta.
Návrh riešenia 2: Vyznačenie cyklopruhu oranžovou páskou a plynulé napojenie na cyklopruh na konci pracovného miesta.
Obr. 6: Návrh riešenia 2: Vyznačenie cyklopruhu oranžovou páskou a plynulé napojenie na cyklopruh na konci pracovného miesta.

V budúcnosti sa budeme viac venovať téme označenia obchádzok a bezpečnosti cyklistov v miestach, kde je určené dočasné dopravné značenie z dôvodu pracovného miesta (rozkopávky, stavby, havárie). Máme zaznamenané viaceré prípady v oblasti cyklistickej i pešej dopravy, kedy DDZ nezodpovedalo technickým predpisom čo vytváralo nebezpečné situácie, vystavilo cyklistov a chodcov riziku zranenia, šikanovalo cyklistov a chodcov na úkor automobilov a pod. Deje sa to preto, lebo úradníci rozmýšlajú automobilovo, úplne zabúdajú na chodcov a cyklistov.

Jazdite opatrne.

Aktualizácia (2.10.2014): Dňa 2.10.2014 nám bolo oznámené, na základe žiadosti o slobodnom prístupe k informáciam, že dočasné dopravné značenie navrhol Krajský dopravný inšpektorát, keďže išlo o havaríjný stav a projekt organizácie dopravy nebol vypracovaný. Teraz už vieme, kam sa môžeme sťažovať.

One thought on “Pozor na Košickej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.