Tlačová správa k Európskemu týždňu mobility

Rád by som pochválil Magistrát za Európsky týždeň mobility. Rozširovanie povedomia o alternatívnej doprave, medzi ktorú patrí aj cyklodoprava, je totiž veľmi dôležité.

Rád by som mesto pochválil, ale neviem, či tak môžem urobiť.

V niektorých oblastiach, ako je cyklodoprava, mesto dosiahlo nejaký pokrok, hoci aj tu by sme mohli mať výhrady: Výstavba cyklotrás ide slimačím tempom. Nedávno sa obnovila Košická ulica, ale nie správne. Na Blumentálskej už pomaly nevidieť farbu. Záhadou je pre nás zaniknutá trasa na Vajnorskej pri Poluse. Dlhodobo upozorňujeme na nebezpečne parkujúce vozidlá na cyklotrase pod Mostom SNP. Povrch cyklotrasy pri Lafranconi nie je kvalitný, a často po nej ilegálne jazdia autá.

Našťastie existujú aj svetlé prípady, Pribinova ulica je pekným príkladom. Malo by ich však byť oveľa viac.

V iných oblastiach alternatívnej dopravy je to ešte horšie: Síce sa predĺžila trať trolejbusu, ale padli tomu za obeť stromy na Trenčianskej. Bez diskusie. Zriadila sa zastávka viedenského typu, bez možnosti pripomienkovania občianskymi združeniami, ktoré sa zaoberajú Lepšou dopravou. Už dnes tu vidno problémy, ktorým sme sa mohli vyhnúť.

Ďalšie stromy padli na nábreží na úkor rozširovania cesty.

Pred petržalskou vozovňou, kam chodia najnovšie autobusy, zíva obrovská diera, na ktorej sa naše nové autobusy každodenne ničia.

diera-vozovna(foto: Bratislavská občianska samospráva)

Mesto doteraz nezverejnilo projektovú dokumentáciu k Starému mostu a električke.

Chýba bezbariérový prístup na zastávkach, najmä v Dúbravke a Karlovej vsi. Integrovaný dopravný systém (Bratislavská integrovaná doprava) je neskutočne spomalený.

Napriek tomuto všetkému, udelím mestu malú pochvalu, ak dokáže zabezpečiť počas ETM nasledovné veci:

  1. Čisté a bezpečné spoje.
  2. Pohodlný pohyb pre chodcov, vrátane starších ľudí a postihnutých. Po chodníkoch, prechodoch, a podchodoch.

A že by to nemalo byť len počas ETM? Správne! Myšlienka ETM je o trvalých opatreniach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.