Obojsmerná Židovská

Posledné tri roky sa snažíme dosiahnuť aby bola Židovská ulica obojsmerná pre cyklistov aby ju ľudia na bicykli nemuseli obchádzať cez kopec po Mikulášskej. Pre cyklistov ide o dôležitú trasu, ak sa chcú vyhnúť centru mesta a neísť pritom po Staromestskej, ktorá je veľmi frekventovaná a jazda na bicykli je po nej zakázaná. Mesto sa v končiacom volebnom období hrdí aj projektom Historického okruhu, ktorý však stále nie je kompletný.

Hlavným dôvodom na nepovolenie protismernej jazdy cyklistov bol nesúhlas policajtov zdôvodňovaný bezpečnosťou – úzkou ulicou. Na naše prekvapenie je však od tohto týždňa cykloprotismerka konečne realitou. Nestalo sa tak však kvôli cyklistom, ale kvôli uzatvorenej Mikulášskej ulici, čím sa spodná časť Židovskej stala pre motorové vozidlá neprístupnou.

Teda ulica, ktorá nebola tri roky dostatočne široká pre vyhnutie cyklistu a auta, zrazu zvládne aj dve protiidúce motorové vozidlá. (Podobne to však funguje aj na Tallerovej a Dobrovičovej, ktoré sú kvôli rozkopanej Štúrovej zaslepené.) Takže uzatvorenie ulice kvôli stavbe sa javí ako dobrý argument na zavedenie obojsmernej jazdy pre cyklistov tam, kde „to nejde“.

Dúfame, že mesto uvedenú situáciu využije a nechá povolený vjazd cyklistom aj po ukončení rozkopávky na Mikulášskej a nezabudne aj na povolenie vjazdu cyklistom do tejto „pešej zóny“. (Pešia zóna je v úvodzovkách preto, že je len formálna, najmä preto, že na chodníkoch sa parkuje a chodci tak musia chodiť po ceste.)

Obojsmerná Židovská, konečne :)
Obojsmerná Židovská, konečne :)
Upozornenie, že v protismere môžu ísť vozidlá.
Upozornenie, že v protismere môžu ísť vozidlá.

 

2 thoughts on “Obojsmerná Židovská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.