Nová univerzitná nemocnica a zmeny v projekte Twin City

Dnes sme na Ministerstve životného prostredia odovzdali naše pripomienky k dvom veľkým projektom.

Prvým je výstavba novej univerzitnej nemocnice v areáli súčasnej Vojenskej nemocnice. V projekte sa plánuje s asi 1500 novými miestami na parkovanie (čo je správne, aby sa neparkovalo bezohľadne po chodníkoch ako je to napr. na Kramároch). Naše pripomienky smerovali najmä k zlepšeniu podmienok pre chodcov v okolí areálu (ochrana chodníkov pred divokým parkovaním), zlepšenie prístupu zo zastávok MHD ale najmä súčasné riešenie cyklotrás, ktoré vedú hranicou riešeného územia a poskytnutie dostatočných kapacít na parkovnie bicyklov pre návštevníkov a zamestnancov nemocnice. Myslíme si, že obzvlášť projekt Ministerstva zdravotníctva by mal ísť príkladom a poskytnúť ukážkové riešenie, ktoré podporí ľudí, ktorí sa chcú pri doprave aktívne hýbať.

Druhé pripomienky reagujú na zmeny v už stavanom projekte Twin City. Developer redukuje administratívnu plochu, parkovacie garáže však ešte viac. Z hľadiska zaťaženia územia dynamickou automobilovou dopravou je redukcia parkovacích miest (a prísna parkovacia politika v okolí) správnou cestou. Netreba však zabudnúť na ponuku kvalitnej infraštruktúry pre iné druhy dopravy. V pripomienkach sa navrhujeme konkrétne veci, ktoré môžu zmierniť negatívny dopad redukcie parkovacích miest: nové cestičky pre cyklistov, oddelenie chodníkov od vozovky pásmi zelene ako prirodzená ochrana pred divokým parkovaním, dostatočné kapacity cyklostojanov a rezervu na električkovú trať.

Pozrite si aj celý zoznam zámerov posudzovaných v procese EIA.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.