Cyklotrasa Devínska cesta – časť Tieňava „hotová“

Potešili sme sa, keď mesto pred dvomi týždňami údajne dokončilo výstavbu jedného zo siedmych chýbajúcich úsekov cyklotrasy na Devínskej ceste (R51) – tzv. úsek Tieňava (R51F).

Zo zverejnených fotografií to vyzeralo celkom OK, aj keď sme odhalili niekoľko nerozvnalosti dopravného značenia. Keď nám ale začali chodiť negatívne názory od cyklistov, rozhodli sme sa tam pozrieť. Výsledok nás šokoval.

Sleduj nás na YouTube 

Nedostatky:

  • Označenie trasy na značke IS40h tesne pred začiatkom cyklotrasy obsahuje len číslo národnej trasy 004, chýba najmä informácia o medzinárodnej trase EuroVelo 13 ale aj mestskej R51
  • Zákaz odbočenia z Devínskej na cyklotrasu pre cyklistov (výnimku na dodatkovej tabuli majú len vozidlá štátnych lesov, nie cyklisti)
  • Oranžová tabuľa s kilometrovníkom nie je oficiálne uznaná dopravná značka, má sa použiť IS40c
  • Nevhodné napojenie cyklotrasy pri priechode pre chodcov
  • Dva rôzne odtiene zeleného podfarbenia
  • Nespevnený povrch, množstvo štrku
  • Vysoké prevýšenie pre netrénovaných cyklistov (deti, dôchodci)
  • Stojatá voda
  • Minimálne tri černe skládky pozdĺž cyklotrasy
  • a ďalšie…

Tu nejde o nejakú trápnu lokálnu odbočku, hovoríme o cyklotrase európskeho významu – EuroVelo 13 Cesta Železnej opony. Má to byť cyklotrasa vysokého štandardu, prirovnať ju môžeme k diaľnici.

Jedinými výhodami zostáva príjemné lesné prostredie a to, že tam nie sú autá, resp. minimum, po ceste je asi osem domov.

Projektovú dokumentáciu k tejto cyklotrase sme ani ako členovia Komisie pre cyklistickú a pešiu dopravu nevideli a preto sme ju ani nemohli pripomienkovať. Výsledok tomu aj zodpovedá. Vyvodí sa zodpovednosť za tento nepodarok?

Pokiaľ ste nespokojný s tým, ako mesto stavia cyklotrasy, píšte na sluzbyobcanom@bratislava.sk, do kópie info(zavináč)cyklokoalicia.sk. Fotogalériu nájdete pod článkom.

2 thoughts on “Cyklotrasa Devínska cesta – časť Tieňava „hotová“

  1. Tak ta najvacsia mlaka, ktora tam bola cele roky uz zmizla. Bola by vo videoklipe prva v poradi ak vynecham tu zaniknutu na odbocke z Devinskej cesty. Ked som bol este skolak utopil som v nej vysoku topanku :D Tieto mensie su voda z prania a tak. Toto je pre enduro a nie pre cestny bicykel. Ked som tadial chodieval, vzdy tam bolo plno psich exkrementov a autam som sa vyhybal pomerne casto, na to ze tam nemaju co hladat. A je to tam dost uzke, tak niekedy je preblem kam sa vyhnut. Cierne skladky neriesim, tato cast mesta je cela jedna velka skladka odpadu. Je to odflaknute. Saganovci budu radsej tahat cely cas po hlavnej Devinskej ceste a rodiny s detmi sa mozno uz niekde na zaciatku otocia, mozno uz pri muzeu.

  2. A využíva tento úsek niekto? Išiel som tade xkrát, a nikdy som tam nestretol cyklistu. Hlavne v smere do Karlovky radšej cyklista zostane na ceste a ide dole kopcom než by mal odbočiť a šlapať do kopca. Je to nelogické. Počas sezóny chodia po ceste veľké skupiny rakúšanov, ale ešte som žiadneho nevidel odbočiť na obchádzku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.