Cyklolávka Dúbravka – Lamač

Minulú stredu 25.2.2015 sa v bratislavskej Dúbravke uskutočnilo výjazdové rokovanie ku „Koncepcii rozvoja cyklotrás Bratislavského samosprávneho kraja vo vzťahu k integrovanému dopravného systému a významným bodom cestovného ruchu“, ktorého cieľom bolo získať podklady k vedeniu jednotlivých cyklotrás v severozápadnej časti Bratislavy a priľahlom okolí.

Ako najzávažnejšiu slabinu tohto územia vidíme najmä chýbajúce bezpečné prepojenie Dúbravky a Lamača pre nemotoristov. Lamač a Dúbravka sú napriek svojej blízkosti oddelené zdvojenou bariérou v podobe diaľnice a železničnej trate. Na žiadnom z existujúcich spojení (Harmincova, ŽST Lamač, cesta II/505 pri Boroch) nie je cyklotrasa a chodníky sú veľmi úzke, prípadne vôbec nie sú. Existuje však podjazd pod diaľnicou D2 v mieste plánovaného predĺženia ulíc Dúbravčická a Podháj vybudovaný pri výstavbe diaľnice v minulom tisícročí. Chýba len premostenie železničnej trate, ktorá je v tomto mieste vedená v záreze. Táto trasa je dokonca aj v územnom pláne mesta, priradené má číslo O7. Náš návrh je, aby v tomto mieste vznikla ľahká lávka pre chodcov a cyklistov.

Schéma prepojenia Dúbravky a Lamača.
Schéma prepojenia Dúbravky a Lamača.

Teraz je teda na samospráve, miestnej aj regionálnej, aby podnikla všetky potrebné kroky (príprava projektovej dokumentácie, vysporiadanie pozemkov, povolenia) aby bolo možné na financovanie projektu použiť vhodné programy. Ak bývate v Dúbravke alebo Lamači, určite sa pravidelne pýtajte svojich poslancov a starostov na stav prípravy :)

Miesto, kde by lávka mala prekonať železničnú trať.
Miesto, kde by lávka mala prekonať železničnú trať.

7 thoughts on “Cyklolávka Dúbravka – Lamač

    1. Tak si odpoviem sam :)
      Podla informacii z BSK sa jedna o najomnej zmluve medzi ZSR a mestskymi castami , aby sa mohlo pokracovat v stavebnom konani. Odhad je, ze lavka bude pravdepodobne najskor na jesen 2022.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.