Prechádzka Novosvetskou

Novosvetská je jedna z toho typu ulíc v Bratislave, ktoré sa dnes už veľmi nenavrhujú. Vedie totiž strmo do kopca. Ak idete z centra pešo na Slavín alebo do Horského parku, je to náročná, ale rýchla skratka. Pri chôdzi na nej však treba dávať pozor, chodník tu nepatrí chodcom, ako vidno na pár ďalších fotografiách:

Prvé "varovanie", že chodník nie je ani tak pre chodcov, ako priestor na umiestňovanie dopravného značenia.
Prvé „varovanie“, že chodník nie je ani tak pre chodcov, ako priestor na umiestňovanie dopravného značenia.
Úplne zbytočná značka zákaz zastavenia. Na takejto úzkej ulici nie je možné zastaviť priamo zo zákona. Nezostalo by buď 1,5 metra voľného na chodníku, alebo 3 metre pre oba smery jazdy na vozovke. V každom prípade, ak má aj auto v pozadí výnimku pre MV SR, ide o státie, nie zastavenie. Ak chcel autor značenia vyhradiť chodník na parkovanie, mal použiť značku povoľujúcu parkovanie na chodníku, nie zákaz zastavenia. No zablokovať jediný chodník vyznačením parkovania by nebolo správne riešenie.
Úplne zbytočná značka zákaz zastavenia. Na takejto úzkej ulici nie je možné zastaviť priamo zo zákona, nezostalo by buď 1,5 metra voľného na chodníku, alebo 3 metre pre oba jazdné pruhy na ceste. V každom prípade, ak aj auto v pozadí má výnimku pre MV SR, na ide o státie, nie zastavenie. Ak chcel autor značenia vyhradiť chodník na parkovanie, mal použiť značku povoľujúcu parkovanie na chodníku. Zablokovať jediný chodník však nie je správne riešenie.
Koniec zákazu zastavenia. Zo zákona je však zákaz zastavenia aj za touto značkou. Jej umiestnenie je plytvanie peniazmi a jediné na čo slúži (okrem zavadzania chodcom) je na priviazanie smetného koša (ktorý zavadzia ešte viac).
Koniec zákazu zastavenie. Zo zákona je však zákaz zastavenia aj za touto značkou. Jej umiestnenie je plytvanie peniazmi a jediné na čo slúži (okrem zavadzania chodcom) je priviazanie smetného koša (ktorý zavadzia ešte viac).
Ďalšie státie "v súlade" so zákonom. Ďalej sú na chodníku našťastie už schody, takže je pre chodcov použiteľnejší.
Ďalšie státie „v súlade“ so zákonom. Ďalej sú na chodníku našťastie už schody, takže je pre chodcov použiteľnejší.

Spôsob parkovania na tejto ulici nie je v Bratislave ničím výnimočným, úplne bežné sú aj vážnejšie porušenia zákona o cestnej premávke. Napriek tomu, že po ulici nejazdí veľa áut, niektoré jazdia do kopca dosť rýchlo, takže pri obchádzaní vozidiel parkujúcich na chodníku dávajte pozor, najmä ak ste s deťmi :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.