Projekt Informovanosť a zapojenie verejnosti do rozhodovacích procesov

Vďaka podpore z Programu Demokracia a ľudské práva sme realizovali viaceré aktivity. Na projekte sme spolupracovali s občianskym združením VIA IURIS.

 

  1. Vykonali sme monitoring zverejňovania informácií na úradných tabuliach a na elektronických úradnych tabuliach (kompletná správa dostupná tu: Monitoring zverejňovania informácií). Na jeho základe sme oslovili úrady s návrhmi na zlepšenie zverejňovania informácií.
  2. Právna analýza bola dôležitou doplnkovou projektovou aktivitou. Na jej základe sme pripravili odporúčania na zlepšenie zverejňovania informácií pre úrady. Vyplýva z nej, že z hľadiska čo najjednoduchšieho prístupu verejnosti k informáciám je najlepším modelom mať úradnú tabuľu zasklenú prístupnú nepretržite (napr. zasklenú) a vo vhodnej kapacite (ploche), a elektronickú tabuľu mať riadne aktualizovanú a prehľadne členenú. Výsledkami analýzy sme argumentovali pri oslovovaní jednotlivých mestských častí.
  3. Na základe monitoringu zverejňovania informácií a právnej analýzy sme oslovili jednotlivé mestské časti s výzvou na nápravu s dôrazom na včasnosť , prístupnosť a zrozumiteľnosť informácií zverejňovaných informácií v zmysle požiadaviek podľa zákona.
  4. Vytvorili sme manuál pre občanov, pod názvom Čo mi stavajú pod oknami?, ktorý v skratke a laickým jazykom vysvetľuje, prečo je dobré zaujímať sa a zapájať sa do stavebných konaní, ako prebieha proces posudzovania stavieb (aké prebiehajú konania) a ako je možné zapojiť sa do nich. Manuál obsahuje aj vzor jednoduchej pripomienky k stavbe, ktorý je možné prispôsobiť na konkrétny prípad.
  5. Vytvorili sme portál www.konania.sk, ktorý automaticky monitoruje zverejnené informácie o stavebných konaniach na stránkach jednotlivých mestských častí,  a prehľadne ich zobrazuje na mape spolu so základnými informáciami o stavbe. Portál je veľmi jednoduchý na použitie s príjemným rozhraním. Po zadaní e-mailovej adresy si môžu používatelia vybrať geografickú lokalitu ich záujmu a portál ich bude e-mailom automaticky informovať o všetkých nových konaniach v danej oblasti. Všetky zverejnené informácie o bratislavských stavebných konaniach sú tak všetky na jednom mieste, čím sa vyriešil problém s prácnym sledovaním web stránok jednotlivých mestských úradov. Plánujeme rozšírenie na celé Slovensko.
  6. Zapojili sme sa do konkrétnych konaní, čo pomohlo alebo pomôže budovaniu cyklotrás.
  7. V priebehu projektu sme narazili na problém ohľadom cyklotrasy na Radlinského ulici, kde developer ani stavebný úrad nerešpektovali Zásady rozvoja cyklotrás a nový Územný generel dopravy. Kvôli tomu je ohrozené umiestnenie bezpečnej cyklotrasy na tejto ulici. Kauza ďalej pokračuje.

logo_osf_500x192px_rgb_sk

Projekt Informovanosť a zapojenie verejnosti do rozhodovacích procesov bol podporený sumou 13446 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009 – 2014 (www.eeagrants.org). Správcom Fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu Informovanosť a zapojenie verejnosti do rozhodovacích procesov je zvýšenie zapojenia MVO do tvorby politík a rozhodovacích procesov na miestnej, regionálnej a národnej úrovni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.