Čo robiť v prípade dopravnej nehody?

 

Účastník nehody má právo na lekárske ošetrenie a náhradu škody z poisťovňe. Je zrejmé, že polícia nerobí dosť pre bezpečnosť cyklistov. Každý deň dochádza k nehodám cyklistov, ale len zlomok z nich je nahlásených na políciu.

Preto sme pripravili manuál pre cyklistov, ako sa správať v prípade dopravnej nehody.

  1. Prehliadnem sa, či som OK a v bezpečí (napr. či sa môžem normálne hýbať, ak áno, presunúť sa mimo vozovku do bezpečia)
  2. Zapamätám si značku vozidla (ŠPZ / EČV), farbu a typ vozidla (v prípade ak by sa vodič pokúsil utiecť)
  3. Zavolám na tiesňovú linku 112 a oznámim, čo sa stalo. Ak si nie ste istý, či náhodou nemáte (napr. vnútorné) zranenie, nechajte si zavolať sanitku (VŽDY nahláste nehodu polícii, aj keď sa nič veľké nestalo vám ani bicyklu, už len zo štatistického dôvodu)
  4. Zaznamenajte si nehodu, získajte svedkov, pozrite, či v okolí nie sú bezpečnostné alebo dopravné kamery, odfoťte si stav po nehode… (výpoveď okoloidúceho, ale aj foto a video dokumentácia vám môže pomôcť pri vysvetľovaní, čo sa stalo, aj pri náhrade škody cez poisťovňu)

Čím viac nehôd bude hlásených polícií, tým viac im to bude vyskakovať v štatistikách a budú sa tým musieť zaoberať. Nenechajme políciu ignorovať bezpečnosť cyklistov. Bráňte svoje práva, získajte náhradu škody od poisťovne – či už čo sa týka majetkovej ujmy, ale aj zo zranenia.

Príklad nehody cyklistu z októbra 2015, keď vodička Smartu pri výjazde zo Svoradovej (vedľajšia cesta! spomalila, aby sa rozhliadla, a v momente keď bol cyklista v križovatke (idúc po hlavnej) tak pridala a zrazila ho. Tvrdila, že ho nevidela. Na miesto bola zavolaná polícia i sanitka a vodička bola uznaná vinnou z porušenia dopravných predpisov. Cyklista utrpel ľahké zranenia. Poškodený bicykel putoval do servisu a náklady preplatila poisťovňa. Nebolo by to také ľahké, ak by neprišla polícia, lebo vodič by sa potom mohol chcieť z toho vyvliecť a škodu by vám nepreplatili.

16 thoughts on “Čo robiť v prípade dopravnej nehody?

  1. Veľmi dobrý článok. Škoda, že som tak nepostupoval pred rokom, keď do mňa asi úmyselne ťukol jeden vodič. Chcel by som sa na doplnenie spýtať, ako postupovať v týchto prípadoch:

    1.) ak dôjde k vážnemu ohrozeniu cyklistu predbiehajúcim vozidlom, avšak k nehode nedôjde.
    2.) ak si EČV nezapamätám, ale zistím ho až neskôr z vlastného kamerového záznamu (vtedy už asi nemám právo volať tiesňovú linku)
    3.) ak k nehode dôjde v zúženej časti vozovky tak, že by došlo k zablokovaniu komunikácie v prípade zadržania vodiča

  2. Z vlastnej skusenosti musim, bohuzial, konstatovat, ze privolana policia namiesto snahe o pomoc cele svoje usilie venovala tomu, ako sa z pripadu vyvliect a nemat s tym ziadne starosti :( Zostava dufat, ze taki nie su vsetci a len som narazil na nezodpovednu hliadku.

  3. a bacha hlavne na kolajnice. moze sa vam do nich zasprajcovat koleso, pokial nimi prechadzate subezne. Ja som takto vcera isiel k zemi vo Viendi. Ludia mili, pomohli, ale doktori vobec. Chcel som si dat pozriet laket, otocil som tri oddelenia a ked som zistil, ze to nikam nevedie, odviezol som sa radsej domov na SVK.

    1. No jo. Ja som sa na kolajniciach zdrbal raz v petrzke. Odvtedy si davam pozor a asi 5 rokov bez nehody. Pritom jazdim dost aj po elektrickovych kolajniciach. Chce to trochu cviku :D

  4. Dnes som mal nehodu s autom ..Nedostal som prednosť..privolaná aj polícia aj 112 ľahké zranenia a uvidím ako dopadne v poisťovni s bajkom.Dam vedieť samozrejme.

  5. Viete mi prosím vysvetliť, ako funguje preplatenie škôd na bicykli pri nehode? Funguje to tak, že vodič, ktorý autom spôsobil nehodu a je vinný, tak z jeho PZP sa preplatí oprava bicykla? …
    Druhá otázka je, čo ak cyklista spôsobí škodu na aute a teda za nehodu je aj daný cyklista zodpovedný?

    1. 1) Áno, ide to z jeho PZPčka. Ak je škoda veľmi malá, niekedy poisťovňa nerobí ani obhliadku bicykla a stačí je vyúčtovanie zo servisu s popisom prác.
      2) Ak spôsobil nehodu cyklista, a má poistenú domácnosť, kde je zvyčajne aj poistenie zodpovnosti za škodu (napr. že v obchode rozbiješ vázu tak to ide z poistenia domácnosti), tak to ide z toho… ak náhodou to poistenie nemá, tak to platí zo svojho.

  6. Nemám, nič proti športu na bicykli, ale cyklisti ste trochu paranoidní. Nikto Vás nezráža naschvál. Len je Vás blbo vidieť, tiež niekedy jazdíte ako by ste boli niečo viac ako vodiči áut. Plus dakedy fakt zavadziate, ale to je už problém slabej infraštruktúry. Tým myslím málo cyklotrás.

    1. A ty nezavadziaš na aute? Čo je viac človek alebo auto? Verím, že všetci cyklisti chodia na bajku dajme tomu do roboty aby sa aspon trochu hýbali alebo aby ušetrili peniaze na naftu alebo aby ušetrili planetu. A ty tu napíšeš, že zavadzajú. Tak to je fakt nonsens.

  7. Dnes som mal takú menšiu kolíziu s autom, teda troška som preletel cez kapotu, ale beriem, že na vine sme boli tak trocha obaja (auto aj ja) a nič vážne sa mi nestalo, ani bicyklu a ani autu. Mám teda zavolať na 158 a oznámiť im to kvôli štatistike? lebo naozaj sa mi s nimi nechce stretávať a spisovať celú udalosť.

    1. Ahoj, čisto kvôli štatistike nemusíš. Pripravujeme online systém, kde budeš môcť podobné drobné nehody nahlásiť nám, bez toho, aby si ich riešil s políciou. Cieľom je práve získať prehľad o množstve nenahlásených nehôd.

  8. Dobrý deň. Mala som vážnu nehodu na bicykli. Oproti idúci vodič mi nedal prednosť v jazde a pár metrov predo mnou odbočil vľavo a narazil do mňa. Ťažké zranenie pravej ruky, náročná operácia a teraz mesiace čakania, do akej miery bude funkčná. Rezná rana na tvári s trvalými nasledkami. Je obvinený z ťažkého ublíženia na zdraví. Bicykel je poškodený zo všetkých stran….myslím povrchovú úpravu ramu aj vidlice. Pori obhliadke som požiadala o vratenie bicykla do pôvodného, nie iba prevádzky schopného stavu. Ako mám s poisťovňou bojovať o toto právo?
    Odškodnenie na zdraví bude maratón.
    Ďakujem za radu.

  9. Dobrý den,
    ja by som sa rada opýtala trochu z inej strany. Zaciatkom leta moju maminu, uz starsiu a krehku osobu s osteoporozou zrazila cyklistka na beznom chodníku pre chodcov (pri devine), svedkovia existuju, z nejakeho dovodu obiehala moju maminu sprava namiesto zľava, ked sa jej mamina chcela uhnut na travnik. Mala pomerne neprijemne zlomenu pravu ruku v zapasti, rozne pohmozdeniny, dlhe tyzdne sadru a este niekolko dalsich tyzdnov hojenia, pokazene cele leto. Musela chodit na rehabilitacie, platila si dodatocnu liecbu vyzivujucimi injekciami. Má mamina nárok na nejake odškodnenie zo strany cyklistky (smutnejsie je, ze cyklistka sa neospravedlnina ani jej neponukla pomoc). ďakujem za radu

  10. V lete tohoto roku ma zrazilo auto Prechadzala som cez cestu a narazilo do mna bol po mojej pravej ruke nedalo sa zabranit nehode kedze som bola uz v pol ceste .Nabral ma do zadneho kolesa bicykla vyhodilo ma a samozrejme som sa uz nepostavila Privolana zachranka ma odviezla do nemocnice kde som lezala dva tyzdne absolvovala som tazku operaciu kolena ,davali mi tytany a droty stalo sa mi to pri mojom povolani v Rakusku ,Teraz mam problemy s chodzou a nezohnem nohu .Policajti to zacali vysetrovat na prvom pojednavani som nebola z dovodu ze som nemohla este chodit Teraz idem znovu na pojednavanie do Viedne lenze ma zarazilo to ,ze si mam doniest vodicsky preukaz .Neviem akk to bolo pri prvom pojednavani ale naco oni odomna pytaju vodicsky to nechapem .Viete mi poradit ?Dakujem

  11. Ja som mal v Nitre dopravnú políciou bol vodič uznaný ako viník dopravnej nehody . A servise ako stanovili že rám za 5000€ je totálka i predne koleso totálka a riadidla komba bi ne používal mám právo plnú hodnotu zničených súčasti alebo budu omielať amortizáciu?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.