BAcyklo

Za nenápadnou bráničkou s číslom 129 sa na Bulharskej ulici na Trnávke v Ružinove skrýva jedna z bratislavských cyklodielní s názvom BAcyklo. Fungovať začala 21.9.2015, vtedy ešte na starej adrese v komunitnom centre ZORA, odvtedy je k dispozícii až na nedávnu mesačnú letnú prestávku pravidelne každý pondelok.

Vstup do cyklodielne

 

Cyklodielňa pre všetkých
Dvere cyklodielne sú otvorené pre každého. „Môže sem prísť nielen niekto z miestnej cyklokomunity, ale i hocikto, kto má problém s hocijakým dopravným prostriedkom na kolesách poháňaným ľudskou silou, je tu vítaný“, oboznamuje nás Martin Strecha, hlavný iniciátor celého projektu. „Človek sem môže prísť, hocičo si opraviť a ak sa s tým trápi a nevie ako ďalej, radi mu tu poradíme.“

Znacka ukazujuca smer

V BAcyklo sa nachádza všetko, čo človek na údržbu či opravu bicykla potrebuje. Ak však chýba nejaký nástroj, tak sa jednoducho dokúpi.
Napriek tomu nie je projekt BAcyklo financovaný žiadnym oficiálnym grantom ani združením. „Chceme byť nezávislí a nemáme záujem o to, aby sa nejaký človek, politik sem prišiel vyfotografovať“, vysvetľuje Martin. Od neho pochádzajú i prvotné investície a pokrytie prevádzkových nákladov. Aktuálne priestory zdieľa BAcyklo spoločne s TvorboDielňou, dielničkou ďalšieho zaujímavého bratislavského projektu zameraného na čistotu a ochranu životného prostredia v meste Bratislava Zelená hliadka.

zakladatel bacyklo dielni

 

Kolesovanie
Pravidelné eventy s príznačným názvom „Kolesovanie“, ktoré sa konajú každý prvý dvojciferný pondelok v mesiaci v priestoroch BAcyklo, majú zbližovať fanúšikov všetkých vecí na kolesách s ľudským pohonom.
Počas nich vznikajú v dielni rôzne fajnové recepty. Suroviny i výsledné dobroty sa striedajú, dôležité je však jedno – jedlo musí byť v tvare kolesa! Vychutnávať si špeciality v párnych počtoch je priam žiadúce. Každé tri mesiace sa opakujú obľúbené palacinky, pomedzi to sa objavujú rôznorodé slané i sladké jedlá. Napríklad na Vianoce si mohli návštevníci pochutnať na oplátkach, na Fašiangy boli na rade fánky. Organizátori prenechávajú výber spontánnosti a tešia sa z toho, že opravovanie bicyklov si môžu spestriť aj ďalšou aktivitou.

naradie v cyklodielni

BAcyklo v tejto chvíli nedisponuje webovou stránkou. V cyklodielni je toľko práce, že popri bežných aktivitách a pracovných povinnostiach sa ju organizátorom zatiaľ nepodarilo spustiť.

Martin premýšľal aj o založení projektu „ABCD“– asociácie bratislavských cyklodielní, kde by si ľudia našli na jednom mieste informácie o všetkých cyklodielňach v Bratislave. Tých sa v Bratislave nachádza viacero, s rôznymi otváracími dňami a časmi. Kedy bude možné túto ambíciu uskutočniť je zatiaľ otázne. Kým sa tak stane, aktivity BAcyklo dielne môžete sledovať na jej facebookovej stránke, alebo ešte lepšie priamo na „mieste činu“ na Bulharskej 129.

Cyklodielňa: BAcyklo, Bulharská 129, Bratislava – Ružinov
Otváracie hodiny: Pondelok 17:00-21:00

Už túto stredu môžte prísť osláviť prvé narodeniny BAcyklo https://www.facebook.com/events/1170738142984810/ Tešíme sa na Vás! :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.