Peter Sagan vyzýva, aby sme vymenili auto za bicykel pri ceste do práce

Trojnásobný majster sveta v cyklistike Peter Sagan sa tento rok pridal k skupine najväčších miest sveta združených v C40 Cities, aby pomohol upozorniť na klimatické zmeny, ktorým čelí naša planéta. Starostovia vyše 90 svetových metropol si prostredníctvom tejto platofrmy vymieňajú znalosti a spoločnými silami bojú za udržateľné mestá. Skupina C40 predstavuje asi 650 miliónov obyvateľov a štvrtinu globálnej ekonomiky. Medzi nimi je starostka Paríža, Anne Hidalgo, ktorej prioritou je zdravie Parížanov. ktorých ročne zomrie asi 400 na následky znečistenia ovzdušia. Na Slovensku zomrie kvôli znečisteniu ovzdušia ročne približne 5600 ľudí, tvrdia analytici Inštitútu enviromentálnej politiky Ministerstva životného prostredia.

Vo videu Peter poukazuje na to, že jazda na bicykli nás robí zdravým, šťastným a ešte je to dobré aj pre planétu a pridáva sa na stranu Hidalgo a Schwarzeneggera, ktorý je zakladateľom skupiny R20 – Regions of Climate Change, ktorej cieľom je zabrániť zvýšeniu teploty Zeme o 2 stupne Celzia do roku 2020.

C40 poukazuje na výsledky výskumu, ktoré hovoria o potenciálnych prínosoch jazdy na bicykli do práce pre naše zdravie. Stačí vymeniť auto za bicykel alebo rezkú chôdzu na 30 minút denne päť dní v týždni a môžete očakávať:

  • o 23% nižšie riziko srdcových chorôb
  • o 23% nižšie riziko mŕtvice
  • o 15% nižšie riziko diabetes typu 2
  • o 14% nižšie riziko depresie
  • o 12% nižšie riziko rakoviny prsníka
  • o 11% nižšie riziko demencie
  • o 8% nižšie riziko rakoviny hrubého čreva

Bicykel, skoro ako zázračná pilulka, ktorú máme takmer všetci v pivnici, dokáže zachrániť planétu aj naše zdravie. Prosím, nájdite si pred Vianocami čas a napíšte primátorovi cez Facebooku, nech aj on berie vážne hrozby klimatických zmien, že my, obyvatelia Bratislavy, chceme dýchať čistý vzduch a jazdiť bezpečne na bicykli. Ďakujeme.

2 thoughts on “Peter Sagan vyzýva, aby sme vymenili auto za bicykel pri ceste do práce

  1. Krásná myšlenka, ale pohádková.Jsme bez auta 36 let, jezdíme na kolech , manžel už jen rekreačně , ale já všude, do práce, na nákupy, na návštěvy i k lékaři. Dostat se z Mostu do Litvínova na kole, je sebevražda. A cykloztezky či cyklotrasy vyjdou města na tolik milionů, že od toho dají všichni ruce pryč. Ale je fajn, že tu jste a propagace je důležitá. Dekujeme ♡♡♡manželé Lavičkovi z Mostu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.