Rozkopané komunikácie bez náhrady

Aj vám sa to určite niekedy stalo. Idete po chodníku a zrazu vás úplne zablokuje kontajner na stavebný odpad. Užívate si jazdu na bicykli a prekvapí vás polmetrová neoznačená jama. Takýmto spôsobom sa u nás opravujú potrubia alebo chodníky.

 

Zopár príkladov:

 

Technické predpisy sa nedodržiavajú, pretože kontrola zo strany stavebných úradov je, žiaľ, často nulová. Technické predpisy pritom jasne hovoria, ako sa majú označovať neočakávané situácie v rámci infraštruktúry, a to v TP 069: http://www.ssc.sk/files/documents/technicke-predpisy/tp/tp_069.pdf

 

V krajinách, kde sa predpisy dodržiavajú, nevzniká problém, že nemôžete prejsť alebo musíte výrazne ohroziť svoju bezpečnosť, aby ste prešli.

 

Ako by stavebné práce mali vyzerať:

Komplexnejšie takto:

https://bicycledutch.wordpress.com/2017/03/28/cycling-through-a-building-in-amsterdam/

Ak chceme, aby sa technické predpisy dodržiavali, je potrebné, aby sme porušenia nahlasovali príslušným stavebným úradom. Stavebný úrad má totiž možnosť stavebníkovi udeliť pokutu, ak neboli dodržané podmienky stanovené v stavebnom rozhodnutí. (https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1976/50/20160101)

 

Vzor sťažnosti:

 

Stavebný úrad
Obec/mestská časť

Adresa

 

Podnet na začatie priestupkového konania podľa § 105 Stavebného zákona./
konania o správnom delikte podľa § 106 Stavebného zákona

 

Žiadam týmto, aby stavebný úrad začal konanie podľa § 105 / § 106 Stavebného zákona proti stavebníkovi ………., pretože mám podozrenie, že došlo k porušeniu podmienok stanovených v stavebnom rozhodnutí. Stavebník umiestnil stavebný materiál a nástroje na chodník pre chodcov, čím chodník urobil nepriechodným, a tým sa dopustil sankcionovateľného konania podľa § 105 / § 106 stavebného zákona.

 

Príloha: Fotodokumentácia

Ziadost (odt)

Ziadost (docx)

príklad vyplnenej žiadosti

Prípad, ktorý sme riešili pri prestavbe autobusovej stanice, vyzeral najprv takto:

 

Sťažovali sme sa na stavebnom úrade a developer neakceptovateľný stav následne napravil.

 

Poďme spolu zmeniť naše ulice!

3 thoughts on “Rozkopané komunikácie bez náhrady

  1. Horsie je ze ak je stavrbnik samosprava a ta ista samosprava je aj stavebnym uradom… V klude tam pridaj specialitku opravy Holleho (nastastie uz konci) a total absurditu na Karadzicovej-Mlynske nivy…. Chodci prejdite na druhu stranu ale dozviez sa az na druhej strane tak zasa celu krizovatku spat…. No cele zle… Zial nemal dom mobil aby som nafotil a riesil ale inak velmi dobry post😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.