Knižné tipy od Cyklokoalície

Občas dostaneme otázku, či vieme odporučiť niečo dobré na čítanie. Spýtali sme sa teda niekoľkých našich členov, čo zrovna čítajú alebo aká kniha ich ovplyvnila a prinášame zoznam, ktorým sa môžete inšpirovať.

Dan

Streetfight (Janette Sadik-Khan, Seth Solomonow)

Jednou z najpodnetnejších kníh bola pre mňa táto „príručka pre mestskú revolúciu“ od Janette Sadik-Khan, ženy, ktorá zmenila ulice New Yorku (a nepriamo celého sveta) na živé a bezpečné miesta. Oddelenie dopravy mesta viedla 6 rokov, počas ktorých zmizli autá z Times Square, vzniklo 650 kilometrov cyklotrás či 60 nových námestí. V knihe prechádza s osobným pohľadom od historických východísk, dôležitosti hustoty sídiel, cez riadenie a komunikáciu dopravy v kolose akým je NYC, až po konkrétne detaily, a najmä ultimátnu zbraň v našom boji za lepšie mestá, taktický urbanizmus. Poskytuje obsiahly pohľad na dopravu v meste, aj odpovede na otázku, odkiaľ sa vzali tie červené stoličky a oranžové kruhy na SNP-čku.

Lenka

Transport and Health Issues (W. Gronau, K. Reiter, R. Pressl)

V tejto publikácii sú rozoberané rôzne štúdie k málo adresovanej téme vplyvu dopravy na ľudské zdravie. Je to téma, ktorá ma osobne veľmi zaujíma, pretože som si sama na sebe všimla výraznú zmenu svojho zdravotného stavu po tom, čo som presedlala na bicykel. Táto publikácia poskytuje najrôznejšie vedecké poznatky, ktoré naozaj treba šíriť.

Peťo

Copenhagenize (Mikael Colville-Andersen)

Mikael Colville-Andersen, zakladateľ blogu aj spoločnosti Copenhagenize, je jednou z najvýraznejších postáv svetovej cykloadvokácie a akousi rockstar bicyklového sveta. V tejto zásadnej knihe prechádza všetkými aspektami „globálneho bicyklového urbanizmu“, od pomenovania problémov miest a dopravného inžinierstva, po prelomové postrehy k témam ako normalizácia bicyklovania, v čom spočíva skutočná bezpečnosť či správanie cyklistov a desire lines. Ocenil by som viac zdrojov a odkazov, na druhej strane je kniha písaná jednoduchým, no vecným štýlom, ktorý aj na laika pôsobí úplne samozrejmým dojmom. Určite je aj pre nás výborným návodom na to, ako tému cyklodopravy komunikovať a urobiť ju atraktívnou.

Daniel

The Art of Cycling (Robert Hurst)

The Art of Cycling je kniha z amerických reálií, kde si mestský cyklista musí nájsť svoje cestičky a cyklotrasy nie sú štandardnou výbavou. Okrem zhodnotenia stavu dáva tipy na jazdu v meste, vrátane princípov defenzívnej jazdy. Tá nám hovorí, že máme predvídať, sledovať drobné zmeny okolia ako napr. zapnuté parkovacie svetlá či prekážky, ktoré môžu ovplyvniť pohyb cyklistu či motorových vozidiel naokolo. Zároveň kniha hovorí aj o rôznych používateľoch bicykla v meste vrátane kuriérov a obsahuje aj stručnú kapitolu o údržbe bicykla. Zaujala ma, lebo stav ulíc a mesta, ktorý opisuje, je blízky tomu nášmu. Od jej prvého vydania (2004) už ubehol dlhší čas a mnohé americké metropoly majú dnes funkčnú sieť cyklotrás a populárny bikesharing. Viem, že aj my sme na podobnej ceste.

Petra

Bikenomics (Elly Blue)

Táto knižka je super v tom, že jej autorka sa na otázky mobility pozerá z ekonomického hľadiska a vysvetľuje ich bežnému človeku zrozumiteľným jazykom. (Aj keď zatiaľ iba anglickým.) Hoci popisuje pomery v Severnej Amerike, otvára oči a rozširuje obzory aj nám v našich končinách. A keďže sa už teraz schyľuje k ďalšej globálnej ekonomickej kríze, je ideálny čas poriadne sa zamyslieť nad tým, čo z ekonomického hľadiska dáva zmysel pre štáty aj jednotlivcov a čo nie. Správne, podpora automobilizmu to nie je. Bicykel samotný svet síce nezachráni, ale je jednou z vecí, čo nám, bežným smrteľníkom, veľmi pomôže v zdraví zvládnuť krízy najrôznejšieho typu.

Marek

KarikAUTúry (Andy Singer)

Zbierka vybraných ilustrácii a komiksov výrazného amerického karikaturistu Andyho Singera, ktorá vyšla v roku 2006 aj v slovenčine, prináša vtipný, ale zároveň aj hrozivý pohľad na rozpínanie automobilovej kultúry po celom svete. Andy svojim humorom a kresbou prináša akési chvíľkové vykúpenie zo sveta, v ktorom sa ako chodec často cítim utláčaný. Ilustrácie sú zároveň dopĺňané provokatívnymi textami plnými faktov a ďalších odkazov na americký vzťah k autám, „od prvej montážnej linky firmy Ford až po dnešnú kultúru McDrive“.

Knihu KarikAUTúre pošleme jednému vylosovanému šťastlivcovi – pošlite nám do nedele 23:59 do komentárov na Facebooku alebo na email info@cyklokoalicia.sk akúkoľvek fotku na tému cyklodoprava, ktorú ste v poslednej dobe urobili a ilustrácie môžu byť Vaše.

Kalka

Mestá pre ľudí (Jan Gehl)

Vo svojej polici kníh o meste a o doprave mám aj pár kníh, ktoré napísal Jan Gehl. Jedna z nich je publikácia Mestá pre ľudí, dokonca s venovaním od autora. Dodnes si pamätám jeho (pre mňa zásadnú) prvú prednášku v Bratislave v roku 2012 a našu prechádzku na nábreží Dunaja. Podobne ako profesor Hermann Knoflacher, ktorý svojou prácou postavil na piedestál peší pohyb či Janette Sadik-Khan, ktorá sa stala pionierkou mestských intervencií v New Yorku, Jan Gehl je pre mňa guruom tvorby verejných priestorov, je človekom, ktorý si položil otázku, ako by mestá vyzerali, keby sme ich plánovali s pohľadom na ľudí a nie na autá, so zameraním na verejné priestory, nie na cesty. Gehl začal mestá a ich verejné priestory systematicky oslobodzovať od nánosov automobilovej dopravy a na základe celoživotného výskumu pomohol pretvárať mestá tak, aby ich ľudia skutočne využívali. Ak vás zaujíma systémový pohľad na rozvoj miest, využite túto knižku, v ktorej sa autor v jednotlivých kapitolách (napríklad Ľudská mierka, Mesto v úrovni očí, Život, priestor a budovy či Rozvojové mestá pozerá na to, prečo by mal byť ľudský rozmer elementárnych princípom rozvoja a východiskom revitalizácie našich miest tak, aby sa stali živými, bezpečnými, udržateľným a zdravými, a zároveň ponúka toolbox – mnohé metódy a nástroje.

Stano

TP085 Navrhovanie cyklistickej infraštruktúry, STN 73 6110 Projektovanie miestnych komunikácií, ostatné záväzné dokumenty

Je veľmi dôležité ovládať legálny rámec, v priestore ktorého sa pohybujeme pri navrhovaní cyklistickej infraštruktúry, aby diskusia so štátnymi organizáciami neprebiehala v duchu „To sa nedá“, ale aby aj aktivisti boli odborne podkutí a vedeli priamo navrhnúť vyhovujúce riešenia. Tiež pri ovládaní technických podmienok výstavby vedia aktivisti pôsobiť ako výrazná verejná kontrola. Zároveň táto literatúra pozitívne vplýva na zbavovanie sa nespavosti ako doma, tak aj na pracovisku.

Martin

Záleží jen na kole (Robert Penn)

Celoživotný cyklista, novinár Robert Penn, zatúžil po „svojom“ bicykli. Poskladaný podľa vlastných predstáv z ručne vyrobených komponentov na mieru, ktorý ho bude sprevádzať do konca života. Popri tomto príbehu zároveň prináša v príjemnej a pútavej forme zaujímavé poznatky z histórie vývoja bicyklov.

Ak vás niečo z odporúčanej literatúry oslovilo, smelo sa pustite do čítania. Väčšinu kníh je možné nájsť na internete alebo v kníhkupectvách a ak si ich nechcete kupovať, mnohé z nich sa nachádzajú aj v našej knižnici, v kancelárii Cyklokoalície na Partizánskej 2 v Bratislave. A ak máte knižný tip aj vy, podeľte sa s nami v komentároch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.