Trnava privíta expertov na cyklodopravu, reč bude aj o Pláne obnovy

Tlačová správa z dňa 16. mája 2022

Už tento týždeň sa v Trnave uskutoční podujatie Cyklomestá 2022 s podtitulom konferencia o mobilite a kvalite života v mestách a obciach. Určená je najmä zástupcom samospráv a odbornej verejnosti, ponúkne však aj zaujímavý sprievodný program pre širokú verejnosť. Program konferencie prinesie zaujímavé inšpirácie v oblasti udržateľnej mobility z domova aj zo zahraničia a osobitná pozornosť bude venovaná príležitostiam, ktoré prináša v cyklodoprave Plán obnovy a odolnosti.

Podujatie otvorí veľvyslankyňa Holandského kráľovstva, Gabriella Sancisi. Práve z Holandska, krajiny známej vysokou úrovňou rozvoja cykodopravy, pochádza aj jeden z hlavných spíkrov konferencie Wout Ritzema, ktorý pracoval na návrhoch parkovísk bicyklov na železničných staniciach v mnohých holandských mestách. Prinesie skúsenosti z tejto oblasti s cieľom pomôcť Slovensku využiť 5-miliónový balík, ktorý je v Pláne obnovy vyčlenený na parkovanie bicyklov na staniciach.

O možnostiach, ktoré prináša Plán obnovy a odolnosti, ale aj celkovej vízii Slovenska v rozvoji cyklodopravy sa bude v svojej prezentácii nazvanej Nová éra cyklodopravy na Slovensku venovať minister dopravy Andrej Doležal. Skúsenosti z rozvoja udržateľnej dopravy a zlepšovania verejných priestorov v Trnave predstaví primátor Peter Bročka. Zo zahraničných expertov vystúpi napríklad cyklokoordinátor mesta Helsinki, Oskari Kaupinmäki, či Bjarni Rúnar Ingvarsson, vedúci oddelenia dopravy v meste Reykjavík.

„Cyklodoprave sa na Slovensku nikdy nevenovalo toľko pozornosti ako dnes. Pozornosť je to ale celkom zaslúžená– benefity, ktoré tento spôsob dopravy prináša spoločnosti, sú totiž stále výraznejšie, či už hovoríme o hospodárstve, zdravotníctve alebo ochrane životného prostredia. Dvojnásobne to platí aj v súčasných komplikovaných časoch. Sme preto veľmi radi, že sa nám do Trnavy podarilo pritiahnuť množstvo zaujímavých expertov z domova a zahraničia, ktorí môžu dopomôcť Slovensku vytvárať skutočne efektívne a kvalitné projekty,“ hovorí Dan Kollár, prezident Cyklokoalície, ktorá podujatie organizuje.

Pre širokú verejnosť je vo štvrtok, 19. mája, pripravené napríklad predstavenie projektu Na bicykli v každom veku spojené s premietaním o 17:00 v priestoroch trnavského Nádvoria či premietanie filmu Ľudský rozmer, ktorý približuje pohľad dánskeho architekta a vizionára na rozvoj miest, na rovnakom mieste o 20:00. Podujatie sa koná aj vďaka podpore programu Active Citizens Fund, mesta Trnava a veľvyslanectva Holandského kráľovstva na Slovensku.

Všetky podrobnosti nájdete na www.cyklomesta.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.