Fotoreport: Predĺženie trasy R47 pri Novom Ružinove

Tento rok pribudlo ďalších dvesto metrov cyklotrasy R47 na Slovnaftskej ulici. Realizovaná je formou spoločnej cestičky pre chodcov a cyklistov. Okrem zlepšenia podmienok pre cyklistov vznikne aj pešia trasa z obytného súboru Nový Ružinov na najbližiu zastávku MHD Pálenisko, ktorá bola doteraz prístupná len chôdzou po ceste alebo vychodenou cestičkou v tráve.

Podľa našich informácií bola táto trasa postavená developerom priľahlých pozemkov na základe požiadaviek mesta ako dočasné riešenie a v budúcnosti by tu mala vzniknúť plnohodnotná samostatná cyklotrasa.

Na nový úsek na východnej strane nadväzuje 400 metrov dlhá oddelená cestička pre chodcov a cyklistov vybudovaná v roku 2020 ako vyvolaná investícia rýchlostnej cesty R7.

V tejto časti došlo v rámci reklamácií (voči D4R7) k drobným úpravám (ako sú debarierizácie a doplnenie značenia).

Na západnej strane smerom k Prístavnému mostu a do centra vedie trasa po (pre autá) slepej komunikácii s režimom obytnej zóny.

Fotografie nižšie dokumentujú súčasný stav:

Novovybudovaná spoločná cestička pre chodcov a cyklistov pri Slovnaftskej ulici.
Pred výstavbou rýchlostnej cesty R7 bola Slovnaftská frekventovanou cestou. Z tej doby zostal aj samostatný odbočovací pruh a vedenie chodníka cez ostrovčeky. Pre súčasný aj výhľadový stav je takéto riešenie predimenzované, keďže priamy smer vedie do slepej ulice.
Pochváliť treba bezbariérovú upravu. Obrubník je úplne zapustený a netvorí tak nerovnosť pri prejazde bicyklom či kočíkom. Zároveň sú však stále zachované hmatné prvky pre nevidiacich a slabozrakých, keďže ide o spoločnú cestičku s chodcami.
Pohľad z opačnej strany na nový úsek. Pôvodný obrubník bol zachovaný, hoci by možno bolo lepšie jeho odstránenie. Pri jazde však neprekáža.
Začiatok pôvodnej časti z roku 2020. Na oddelenie cyklistov (a neskôr aj chodcov) boli v tomto mieste použité betónové zvodidlá.
Na vozovke sa nachádza dnes už nezmyselná značka: cyklisti vďaka predĺženiu cyklotrasy v tomto mieste už nemusia ísť po ceste.
Pribudlo aj vodorovné značenie a hmatné prvky.
Trasa si našla svojich používateľov.
Smerová tabuľa naviguje len na ciele na trase R47, hoci na najbližšej križovatke odbočuje aj cyklocestička doľava na hrádzu.
Obrubníky na križovatke s Lúčnou neboli zapustené. Došlo však k ich zbrúseniu a prejazd je o niečo komfortnejší.
Objazd autobusovej zastávky. Hoci ide o perifériu, je tu použité takmer ukážkové riešenie, ktoré by malo byť samozrejmosťou na omnoho frekvetovanejších miestach.
Ukončenie úseku z roku 2020 pri zastávke MHD Piesčiny.

Ďalšie fotografie dokumentujú odbočku na dunajskú hrádzu (na trasu R26).

Prejazd cez slepú časť Slovnaftskej ulice nie je svetlene riadený. Chodci aj cyklisti majú samostatné pruhy.
Priechod cez „novú“ Slovnaftskú (čo je štvorpruhová smerovo rozdelená komunikácia) už svetelne riadený je, avšak križovatka je vypnutá. V špičke tak prejazd a prechod nie je úplne bezpečný a jednoduchý.
Cyklotrasa a chodník kopírujú oblúk križovatky, výsledkom čoho sú rôzne pravé uhly. Aj keď návrh tohto miesta nevyšiel, celkovo ide o podarenú trasu.
Trasa sa v tomto mieste zbytočne kľukatí. V popredí vidno debarierizáciu.
Vyšľapaný chodník je signálom, že naprojektované riešenie nezodpovedá prirodzeným trasám.
Vyústenie na Komárňanskú ulicu. Vysoký obrubník bol dodatočne debarierizovaný. Za podjazdom v pravej časti fotografie sa nachádza hrádza s cyklotrasou R26.

Prejazd z apríla 2024 si môžete pozrieť na nasledujúcom videu:

One thought on “Fotoreport: Predĺženie trasy R47 pri Novom Ružinove

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.