Fotoreport: Ochranné pruhy v Lamači

V bratislavskom Lamači na uliciach Pod násypom a Segnáre pribudla pred letom cyklistická infraštruktúra vo forme ochranných pruhov. Pre cyklistov je to významná spojnica, týmto koridorom je vedená trasa R12 z centra mesta cez Lamač do Záhorskej Bystrice.

Dávnejšie zmeny tu zaviedli zónu 30 km/h a vylúčili tranzitu, územie sa tým stalo najmä v špičkách pokojnejším. Ochranné pruhy pruhy sú tak vhodným riešením. Samotnej realizácii je však možné vyčítať stav povrchu, ktorý je v mieste ochranných pruhov na niektorých miestach dosť žalostný.

Na ulici sa nachádza aj kúpalisko. Častým javom pred ním bolo nelegálne divoké parkovanie. Nedodržiavalo sa voľné miesto na vozovke, ulica je pomerne úzka, takže nezostávali voľné 2×3 metre (ustanovenie § 23, ods. 1 zákona 8/2009 o cestnej premávke), čo komplikovalo prejazd autobusov MHD. Taktiež parkujúci niekedy takmer úplne blokovali chodník.

Súčasťou zmien bolo preto aj zriadenie parkoviska na dostupnej ploche vzdialenej asi 200 metrov. Menšie parkovisko je aj pri vstupe na kupalisko. Okrem toho pred niekoľkými rokmi vznikla aj nová zastávka MHD pred kúpaliskom.

V pokračovaní článku sa nachádza fotodokumentácia stavu po zmenách.

Začiatok pruhov pre cyklistov pri zastávke Segnáre.
V smere z centra do Lamača môžu cyklisti obísť ostrovček aj z ľavej strany.
Pohľad z ulice Pod Zečákom, vľavo sa nachádza zastávka Segnáre.
Na odbočke s Rajtákovej je ochranný pruh na jednej strane prerušený, vyznačený je tu namiesto neho koridor pre cyklistov. Vidno aj lokálne opravy povrchu vozovky.
Na celej ulici sa nachádza prídlažba z betónových dlaždíc. Na bežnom jednostopom bicykli nie je problém ísť po asfaltovej časti, ale na trojkolesovom, alebo s prívesným vozíkom by jazda v pruhu nebola príliš komfortná. Ideálna by bola rekonštrukcia povrchu a nahradenie dlaždíc maximálne jedným radom žulových kociek.
Stopka z Povozníckej bola doplnená vodorovným značením: stop čiarou a symbolom bicykla v ochrannom pruhu. Symbol je orientovaný k vodičom vchádzajúcim na hlavnú cestu.
Pri zastávke Pod násypom.
Začiatok ochranných pruhov pri vjazde z Hodonínskej.
Na Hodonínskej je možné ďalej pokračovať po chodníku s povolenou jazdou cyklistov, ale kto chce, môže aj priamo po ceste.
O zmenách informujú tabule priamo na ulici.

Parkovisko pre kúpalisko

Niekoľko parkovacích miest sa nachádza priamo pred kúpaliskom. Tie však bývajú väčšinou obsadené.
Kvôli problematickému parkovaniu bolo zriadené nové parkovisko, o čom informuje tabuľa pred kúpaliskom.
Novovytvorené parkovisko sa nachádza asi 200 metrov od kúpaliska. Komu by to bolo na peší presun ďaleko, môže sa odviezť jednu zastávku autobusom, ktorý stojí hneď pri parkovisku.
Ďalšia zastávka sa nachádza priamo pred kúpaliskom.
Linka 30 stojí priamo pred kúpaliskom. Z linky 37 zo Záhorskej Bystrice pod Most SNP treba vystúpiť na zastávke Pod násypom a prejsť 5 minút pešo.
Prevádzkový poriadok parkoviska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.