Návrh protismeriek na Dunajskej a Medenej

Po uzatvorení Štúrovej ulice kvôli výstavbe električky do Petržalky sa cyklistom pohybujúcim v tejto oblasti skomplikovala situácia. Na základe našej iniciatívy dalo mesto Bratislava vypracovať projekty na zobojsmernenie vybraných ulíc pre cyklistov. V prvej fáze to má byť Dunajská ulica v úseku medzi Štúrovou a Rajskou a Medená medzi Štúrovou a Tobruckou.

Dunajská

projekt – možnosť pripomienkovania

Povolenie protismernej jazdy umožní cyklistom dostať sa plynule z historického centra mesta či z námestia SNP existujúcim cyklopriechodom na rohu Štúrovej a Dunajskej ďalej smerom na Mlynské nivy. Návrh obsahuje v prvej časti cyklopruh vedený stredom chodníka, ktorá následne schádza na vozovku a pokračuje až k vyústeniu Rajskej. Ide o súčasť Cyklokoalíciou navrhovanej trasy R17 spájajúcej centrum s Nivami a Prievozom.

Naše pripomienky

  • Vjazd zo Štúrovej je nelegálny, pod zákaz odbočenia vpravo je potrebné doplniť výnimku pre cyklistov.Podobne aj pri jazde z Nám. SNP či Špitálskej je zakázané odbočenie vľavo na priechod pre cyklistov a ďalej na Dunajskú. Potrebné doplniť výnimku pre cyklistov.
  • Cyklopruh na nároží Dunajskej a Štúrovej vedie priamo stredom križovatky frekventovaných peších ťahov. Navrhujeme presunúť cyklopruh na vozovku, resp. na kraj chodníka. Na zváženie je tiež to, či treba presúvať biskupské klobúky a oddeľovať nimi cyklistov od chodcov, alebo ich ponechať v súčasnej polohe a oddeliť motorové vozidlá od cyklistov.

vjazd

  • V rámci tohto projektu podfarbiť zelenou nadväzujúce priechody pre cyklistov na Kamennom námestí. Ich vodorovné značenie je nevýrazné a vodiči si ich často nevšimnú.

podfarbenie

  • Pred križovatkou s Rajskou je cyklopruh neprirodzene zalomený, tak nebude jazdiť nikto. Radšej ho viesť rovno, prípadne len mierne šikmo a ku kraju vozovky sa dostať až za priechodom pre chodcov. Na šrafovanom priestore umiestniť cyklostojany (podobne ako na Májkovej).

vyjazd

Medená

projekt možnosť pripomienkovania

Táto protismerka umožní obchádzku Štúrovej pri jazde z Kamenného na Šafárikovo námestie. Po prejdení Medenej môže cyklista pokračovať ďalej po Tobruckej a Dobrovičovej. Vjazd je povolený zvislým značením, ktoré je doplnené koridorom pre cyklistov.

Naše pripomienky

  • Pri vjazde od Štúrovej je zákaz odbočenia vpravo, treba doplniť výnimku pre cyklistov.
  • Cyklista idúci z Grösslingovej nemá možnosť pokračovať priamo na Medenú kvôli klemmfixom. Navrhujeme urobiť v nich medzeru na prejazd bicykla a príslušne upraviť značenie (vznikol by vlastne úplný kruhový objazd).

4 thoughts on “Návrh protismeriek na Dunajskej a Medenej

  1. Nemám dobrý pocit z toho cyklopruhu poprikolmo stojacich vozidlách na Dunajskej v okolí Liga pasáže. Nebolo by lepšie viesť cyklopruh medzi chodníkom a kolmým parkovaním ?

    1. Tuleniq: to iste mi napadlo, preco to tak nebolo. No jednoduche. Takto stacilo namalovat vyklopruh, inak by museli aj cele parkovanie zmalovat a vymalovat.

  2. Na Dunajskej je to riesenie popred sikmo zaparkovane auta velmi zle. Sofer, ktory vychadza z parkoviska ma dobry vyhlad doprava, ale dolava pri tomto sikmom parkovani nevidi absolutne nic a moze sa len spoliehat, ze ziadny cyklista zrovna nepojde.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.