V Cyklodielni BANM

Je 7. august, vonku asi 33 stupňov a ja sa začínam potiť, ako hore kopcom tlačím môj fatálne zaprášený bicykel s prasknutou dušou. Trvá to ale len chvíľu, kým zbadám za korunou stromu nejakú príliš veľkú koncentráciu bicyklov a chlapov okolo nich na to, aby to bola náhoda. Tak to je asi ono. Pionierska 12. Cyklodielňa s tajuplným názvom, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani ministerskí úradníci; BANM.

Pred cyklodielňou

Sú presne takí, ako som si predstavovala ľudí v cyklodielni. Vecní, na nič sa nehrajúci a plne zahltení bicyklami naokolo. „Prišla si aj s bicyklom?“ pýta sa jeden z nich, Andrej, a jedným okom pozrie na môj zaprášený bike a vyfučanú dušu. „Áno, dúfala som, že by ste mi mohli vymeniť na ňom dušu.“ „Jasné“ odpovedá, „ale teda snažíme sa aj ľudí trochu naučiť robiť to samých“. „Tak to vám držím palce“, odpovedám, na čo sa nič nehovoriac usmeje a ďalej pokračuje v oprave začatého bicykla.

O čo ide

Vstupujem do jednej z dvoch garáží, tej naľavo, a zahltí ma obraz plný všakovakého náradia a pre mňa neznámych prístrojov. Zrazu sa tu objaví aj Andrej: „Teraz nedávno nás vytopilo, takže to tu nevyzerá úplne tak ako normálne.. Normálne tu máme aj koberce…“ Začne mi vysvetľovať, a následne mi ukazuje, čo všetko sa v ich dielni nachádza, a na čo.

Jedná sa o prakticky všetko náradie aj materiály, ktoré potrebujete na opravu bicykla. Ako hovorí aj ich stránka; od všeobecného cyklonáradia cez ručné frézy na cyklozávity, či stojany na centrovanie kolesa, až po elektrické náradie, či vonku umiestnené základné kľúče na údržbu bicykla (napr. defekt).

Andrej v cyklodielni

Časť z elektrického náradia vedia aj požičať. Požičiavajú ale aj kompletnú výbavu na bicyklové výlety či stanovačky, či nosiče na bicykle. Samozrejme, ľuďom, ktorým veci požičiavajú, musia dôverovať, alebo ak ich nepoznajú, pýtajú zálohu.

Okrem bicyklov vedia opraviť aj čo to na kočíkoch, či iných kolesových nemotorových vozidlách.

Čo za to? Keďže pointou je, že si tu vaše bicykle opravíte s pomocou príslušného náradia sami, tak viacmenej nič, resp. ak pri tom použijete aj nejaký materiál, a nie len náradie, môžete prispieť dobrovoľným príspevkom. Ním ale môžete prispieť tak či tak, ako aj dvoma percentami každý marec.

Patrik v cyklodielni

Čo ešte robia

Pri dlhšom rozhovore zisťujem, že ich aktivity nekončia len pri oprave bicyklov. Ako každá správna malá komunita si tu aj oni z času na čas niečo ugrilujú či spravia palacinky pre priateľov ich cyklodielne, raz si vyskúšali dokonca aj Restaurant Day (na fotografii za Patrikom ste možno zbadali malú, nedávno vzniknutú kuchynku). Všimnem si aj premietacie plátno. Okrem iného mi padne zrak na policu s knihami, či detský koberec s autíčkovou dráhou. „Občas sem prídu aj naše deti“ vysvetľuje Andrej.

„Máme inak aj workshopy pre deti“ pokračuje, čo ma, ako matku, zaujme. Dozvedám sa o kurze opravy defektu, o výrobe vtáčích búdok, kurzoch šitia, ale aj sadení kvetov v spolupráci s Centrálnou knižnicou nad nimi, či dokonca o výrobe krémov.

Detská cyklodielňa

Okrem toho občas organizujú aj bazár, kde môžete priniesť, či nájdete všetko pre bicykle, vrátane bicyklového oblečenia.

(Od)kedy sú tu

Ako vznikla Cyklodieľňa BANM? Andrej mal už od roku 2008 malú cyklodielňu, až raz vďaka Participatívnemu rozpočtu pre Nové Mesto získal peniaze na vytvorenie väčšej komunitnej cyklodielne. Priestory im poskytla Centrálna knižnica v ich garážach, sídliaca hneď vedľa, a tak sa do toho aj s ďalšími nadšencami pustili.

S knižnicou si tu nažívajú v celkom prospešnej vzájomnej symbióze, občas im napríklad pomáhajú formou brigád, keď v knižnici potrebujú namontovať nejaký nový nábytok, či pripraviť letnú oddychovú terasu, sídliacu nad ich garážami.

Sadenie kvetov na letnej oddychovej terase v knižnici na Pionierskej

A tak si tu takto montujú, už od jari 2015. Dnes je dobrovoľníkov v cyklodielni osem, a v sezóne (začína v apríli a končí v októbri) tu každý utorok medzi 15:00 až 19:00 niektorých z nich nájdete. Dá sa s nimi ale dohodnúť aj na inom čase.

Budete si tu môcť aj zrecyklovať plasty, ale tak naozaj …

Ako vychádzam von z garáže, vidím, že môj bicykel je medzičasom už nastoknutý na akýsi opravný stojan, a čaká tak na výmenu duše. „Výborne“, vravím si, a potichu dúfam, že medzičasom ich prešla chuť naučiť ma vymieňať dušu na bicykli.

Aby som ich v tom utvrdila, vchádzam do garáže napravo. Hneď pri vchode do nej tróni pre mňa absolútne neidentifikovateľne vyzerajúci stroj. Nad ním visí starý gýčový okrúhly rám od obrazu a v ňom akási ručne vyrobená sieť, z ktorej na mňa pozerajú rôzne typy plastových predmetov. Od fliaš, cez plastový pohár až po plastové obaly od cukríkov… Zaujímavý pokus o súčasné umenie, myslím si.

Patrik a prvý z plánovaných štyroch strojov na recyklovanie plastov

„Táto miestnosť ešte nie je dokončená. Momentálne tu rozbieham projekt recyklovania plastov. Každý bude môcť prísť a zrecyklovať si nejaký ten plast, ktorý by inak vyhodil do koša, pomocou tohto prístroja a ešte ďalších troch, ktoré len vyrábam.“ objavuje sa tu hneď Patrik, majiteľ tohto mimozemského stroja, vyzerajúci ale ku podivu až prekvapivo ľudsky. „Čo znamená, že si tu z tvojej plastovej fľaše budeš môcť vyrobiť napríklad nové puzdro na iPhone.“

Cyklodielňa BANM v sebe skrýva zdá sa ešte omnoho viac. Aké všetky plasty si sem môžu ľudia priniesť?Všetko, čo vidíš na nástenke“ odpovedá Patrik a ja hľadám nástenku, čiže niečo, čo mi pripomenie moje školské lavice s červeným nápisom „Plasty na recykláciu“ na nej. Žiadnu nevidím, až kým nezbadám Patrika trpezlivo ukazovať na spomínanú sieť v ráme od obrazu.

Viac o typoch plastového odpadu, ktorý môžete Patrikovi nosiť už teraz na prvotné „zoskartovanie“ jeho strojom, nájdete na jeho postupne vznikajúcej stránke s pracovným názvom chcemrecyklovat.sk.

Keďže totiž nie je plast ako plast, a každý má napríklad úplne inú teplotu topenia, do stroja môže ísť vždy len určitý typ plastu, ktorý musí byť zároveň úplne čistý. Patrika preto potešíte, ak mu napríklad vašu fľašu prinesiete vopred umytú a ideálne aj bez etikety Ice Tea na nej.

Počiatky Patrikovho triedenia plastov

Kde na to chodia?

Ako prišiel na nápad? Spomínané stroje vymyslel Holanďan Dave Hakkens v roku 2013, a návody na ich výrobu necháva verejne dostupné na jeho stránke. A tak si ich môže vyrobiť, podľa slov Patrika, prakticky „hocikto“. Rovnako ako aj z plastov sa dá vraj spraviť hocičo, čo sa dá vyrobiť z 3D tlačiarne, náplň do ktorej sa Patrik chystá z plastov vyrábať s jedným z jeho plánovaných ďalších strojov.

Späť domov s funkčným bicyklom

Hocikto, kto pochopí návod … hovorím si sama pre seba ja, a plná dojmov vychádzam späť von a pozerám, že Andrej mi medzičasom už vymieňa dušu na bicykli.

„Bol aj trošku špinavý“ hovorí, a v duchu sa usmievam nad jeho slušnosťou, keď môj totálne zdevastovaný bicykel, uskladnený v kočikárni počas polročnej obnovy nášho domu nazýva „trochu špinavým“. „Máte tu naň možno aj nejakú vodu, že by som ho mohla aj umyť?“ pýtam sa. „Umyl som ti ho už trochu a ak chceš, môžeš si ho umyť kľudne ešte viac“ a ukazuje na akýsi ostrekovač.

Jeho ponuku nenápadne odignorujem, celá šťastná, že môj bicykel je pre mňa absolútne postačujúco umytý. Následne ešte donútim aspoň troch dobrovoľníkov z Cyklodielne, aby som si ich spolu odfotila.

Dobrovoľníci z cyklodielne, čiastočne dobrovoľne sa fotiaci

Tým som, nazdávam sa, už naozaj vyčerpala všetku ich kapacitu spoločenského vyžitia na dnešný deň, a tak nakoniec odchádzam, zanechávajúc ich presne tak, ako som ich našla, keď som tam prišla. Skláňajúcimi sa nad bicyklami, občas prehodiacimi nejaké to slovo, či dve…

A ja odteraz už konečne viem, kam prísť, keď sa mi pokazí niečo na bicykli bez toho, aby som s tým musela „obťažovať“ môjho, manuálnou prácou nenadšeného, muža. Nabudúce si už asi nechám aj niečo vysvetliť.

Čau cyklodielňa!

Je ich viac

Ak aj nebývate pri Pionierskej 12 v Bratislave, nezúfajte. Cyklodielňa BANM nie je jedinou cyklodielňou v Bratislave, či na Slovensku.

Nájdite si „tú svoju“ v malom zozname:

One thought on “V Cyklodielni BANM

  1. […] Ešte zaujímavejším projektom, ktorý vznikol vďaka podpore z PR v jeho pilotnom ročníku, je komunitná Cyklodielňa BANM. Tá funguje v priestoroch na Pionierskej 12 na dobrovoľnéíckej báze už viac ako 5 rokov a stále poskytuje možnosť opraviť si bicykel či zapojiť sa do rôznych komunitných aktivít. Viac si o Cyklodielni BANM môžete prečítať v našej krátkej reportáži. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.