Eurovoľby: Voľ bicyklom!

V sobotu 25. mája 2019 nás čakajú voľby do európskeho parlamentu. Aj keď sa to nemusí zdať, zloženie europarlamentu dokáže výrazne ovplyvniť život bežného slovenského cyklistu a v tomto článku nájdete niekoľko príkladov ako. Oslovili sme preto všetkých kandidátov s dotazníkom o ich podpore bicyklovania. Zároveň 34 z nich podpísalo náš záväzok.

Bicyklovanie v europarlamente

V poslednej dobe sa v európskom parlamente riešilo množstvo vecí súvisiacich s cyklodopravou. V októbri minulého roku napríklad európsky parlament hlasoval o právnom predpise Práva cestujúcich v železničnej doprave a schválil, že každý nový alebo renovovaný vlak bude mať určené miesta na prevoz minimálne 8 bicyklov.

Začiatkom roka sme sa zase zaoberali Smernicou o poistení motorových vozidiel. Tá mala po novom medzi motorové vozidlá zahŕňať aj bežné elektrobicykle, čím by sa na ne vzťahovalo aj povinné poistenie. To by podľa nás spôsobilo kopu zbytočnej byrokracie či zvýšenie nákladov na elektrobicykel bez reálnych argumentov za návrh. Preto sme oslovovali poslancov a aj vďaka tým slovenským sa návrh zahrnúť elektrobicykle podarilo zvrátiť.

Hneď vo februári potom prišla správa, že Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa európskeho parlamentu podporil novú Smernicu o bezpečnosti vozidiel so zahrnutím inteligentného rýchlostného asistenčného systému, autonómneho núdzového brzdenia či minimalizácie mŕtveho uhlu pri nákladných autách. Všetko sú to zmeny na automobiloch, ktoré ale podľa odhadov zachránia v najbližších 15 rokoch 25 000 životov. O ďalšom osude bude rozhodovať opäť aj európsky parlament.

Tento mesiac prechádzala hlasovaním europarlamentu Smernica o riadení bezpečnosti cestnej infraštruktúry. V nej sa pri tejto aktualizácii podarilo obsiahnuť cyklodopravu. Vytvoria sa tak kvalitatívne požiadavky na infraštruktúru zahŕňajúce cyklodopravu a pri posudzovaní bezpečnosti na európskych cestách, alebo zbere dát o bezpečnosti sa po rokoch nebudú brať do úvahy automobily, ale aj chodci a cyklisti.

V neposlednom rade sa na európskej pôde rozhoduje o množstve financií, ktoré môžu byť použité práve na výstavbu infraštruktúry na Slovensku a naštartovať rozvoj cyklodopravy aj v samosprávach, ktoré nemajú peniaze nazvyš.

Záväzok

Všetci zaregistrovaní kandidáti mali možnosť podpísať sa pod nasledujúci text:

Zaväzujem sa podporovať otázky bicyklovania v Európskom parlamente počas volebného obdobia 2019-2024 s cieľom zvýšiť počet bicyklujúcich ľudí, podporovať cykloturistiku a zlepšiť podmienky pre cyklistov na cestách z hľadiska bezpečnosti, infraštruktúry, dostupnosti a užívateľskej skúsenosti.

Túto možnosť využilo celkom 34 slovenských kandidátov, čím sa pridali k ďalším 380 kandidátom naprieč Európou. Z hľadiska podpory bicyklovania preto môžu byť teda práve oni tou správnou voľbou. Za ich záväzky sme vďační a v prípade zvolenia ich budeme po odbornej stránke podporovať, no zároveň aj kontrolovať. Ich mená môžete vidieť tu (zoradené podľa strán, následne abecedne):

MenoStrana
Dušan KatuščákDemokratická strana
Ivan MatušekDemokratická strana
Jela TvrdoňováDemokratická strana
Vladislav KačmárDemokratická strana
Andrej HrycKorektúra – Andrej Hryc
Ivan ŠtefanecKresťanskodemokratické hnutie (KDH)
Agáta JankováMaďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség
Eleonóra MajorováMaďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség
Eva ŠinkováMaďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség
Tamás MiškoMaďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség
Zoltán BogolyMaďarská kresťanskodemokratická aliancia – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség
Branislav GrimmNAJ – Nezávislosť a Jednota
Zuzana KúdelkováNAJ – Nezávislosť a Jednota
Marieta OkenkováNárodná koalícia
Peter TomečekNárodná koalícia
Sergej KozlíkNárodná koalícia
Eva IvanovováObyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO)
Igor DušenkaObyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO)
Pavol JuskoObyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO)
Dominik HatiarProgresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia
Lucia KleštincováProgresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia
Martin HojsíkProgresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia
Michal WiezikProgresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia
Ondrej ProstredníkProgresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia
Pavel MackoProgresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia
Simona PetríkProgresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia
Zora JaurováProgresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia
Karol IdesSloboda a Solidarita (SaS)
Lenka JakubčováSloboda a Solidarita (SaS)
Lucia Ďuriš NicholsonováSloboda a Solidarita (SaS)
Miroslav ŽiakSloboda a Solidarita (SaS)
Natália BlahováSloboda a Solidarita (SaS)
Anikó MészárosStrana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja
Zsolt BaranyayStrana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja

Najcyklistickejšími kandidátkami sa teda môže pýšiť koalícía Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia, za ktorou nasledujú Sloboda a Solidarita a Maďarská kresťanskodemokratická aliancia.

Otázky pre kandidátov

Kandidátov na europoslancov sme sa pýtali na ich názor na niekoľko aktuálnych tém, ako aj na osobné využívanie bicykla.

1. Myslíte si, že EÚ by si mala stanoviť za cieľ nárast počtu ciest, uskutočnených na bicykli?

Európska únia momentálne nemá stanovený konkrétny cieľ v náraste bicyklovania, a to aj napriek požiadavkám národných ministerstiev, euópskeho parlamentu či jeho Výboru pre regióny. Stanovenie cieľa by pomohlo pri príprave ďalších dokumentov aj prijímaní konkrétnych opatrení.

Všetci kandidáti sa vyjadrili, že EÚ by si mala stanoviť ako cieľ nárast bicyklovania. 14 z nich považuje za potrebné stanoviť cieľ nárastu o 100 %, ďalší deviati o 50 % a zvyšných 12 nárast bez konkrétneho čísla.

2.Mala by EÚ určiť Inteligentný rýchlostný asistenčný systém (Intelligent Speed Assistance, ISA) ako povinnú výbavu nových automobilov, ktoré by sa tak stali bezpečnejšími pre chodcov a cyklistov?

Systém ISA pomáha vodičovi neprekračovať maximálnu povolenú rýchlosť. Technológia je už zavedená pri mnohých modeloch áut vyššej triedy. Využíva GPS alebo spracovanie obrazu z palubnej kamery na určenie, či sa vozidlo nachádza v úseku s obmedzenou maximálnou rýchlosťou. Prieskumy ukazujú, že ISA by mohla znížiť počet obetí dopravných nehôd o 21% alebo 46%, v závislosti od typu povinnej ISA. Takéto zníženie je väčšie, než bolo zníženie počtu obetí po zavedení povinných bezpečnostných pásov.  

Opäť väčšina kandidátov s opatrením pre zvýšenie bezpečnosti súhlasila. Viac ako polovica, 18 kandidátov, je za spätnú väzbu prostredníctvom plynového pedála. Šiesti sú za automatické obmedzenie rýchlosti a podľa ôsmych to netreba technologicky riešiť.

3. Mala by EÚ v nasledovnom Viacročnom finančnom rámci (Multiannual Financial Framework) pre roky 2021 – 2027 zvýšiť podiel z celkového rozpočtu venovaného doprave, určený na podporu cyklodopravy?

Zatiaľ čo cyklodopravu ako najbežnejší spôsob dopravy využíva 8 % obyvateľov EÚ, pre podporu bicyklovania je momentálne (pre roky 2014 – 2020) určených iba 1,5 % zhruba stomiliardového rozpočtu na dopravu.

Trom kandidátom sa zdá súčasné percento dostatočné, dvadsiati dvaja by ho zvýšili na 3 % a deviati na aspoň 10 %.

4. Mala by EÚ mať kvalitatívne štandardy/usmernenia pre cyklistickú infraštruktúru?

EÚ momentálne nemá prijaté žiadne minimálne štandardy pre cyklistickú infraštruktúru. Niektoré členské štáty nemajú ani príslušné právne predpisy pre cyklistickú infraštruktúru, určujúce jej šírku, viditeľnosť, značenie a ďalšie parametre. Jedným z dôsledkov tejto situácie je, že významná časť  investícií EÚ sa používa na budovanie cyklistickej infraštruktúry, ktorá nie je bezpečná či dokonca vytvára bariéry pre bicyklovanie.

Takmer všetci kandidáti sa zhodli v potrebe štandardov. Najväčšia časť by podporila záväzné štandardy všade, deviati len v prípade financovania z EÚ a desiati len ako nezáväzné odporúčania.

5. Elektrické bicykle by mali byť považované za štandardné bicykle alebo za motorové vozidlá?

Viac ako 95% elektrických bicyklov, predaných v Európe, sú štandardné elektrické bicykle typu Pedelec-25 (elektromotor má maximálny výkon 250 W a podporuje pedálovanie iba do rýchlosti 25 km/h, nad ňou sa podpora elektromotora vypína). Dnes ich členské štáty EÚ považujú za štandardné bicykle, ktoré nemajú stanovené žiadne registračné a poisťovacie povinnosti. Motorové vozidlá musia mať uzavreté povinné zmluvné poistenie na škody, spôsobené prevádzkou, musia byť registrované a musia mať evidenčné číslo vozidla. Ustanovenie týchto povinností aj pre e-bicykle typu Pedelec-25 by malo významný negatívny dopad na počet ľudí používajúcich bicykle.

Potešilo nás, že výrazná väčšina považuje e-bicykle za bicykle, iba traja kandidáti by ich zaradili medzi motorové vozidlá.

Ďalšie otázky boli osobnejšieho charakteru:

6. Ako často bicyklujete?

Aj keď sa našli aj takí, ktorí nebicyklujú vôbec, väčšina kandidátov aspoň raz za čas na bicykel sadne. Týchto 15 jazdí na bicykli aspoň raz do týždňa:

MenoStranaAko často?
Agáta JankováMKDA-MKDSZdenne
Pavol JuskoOľaNOdenne
Dominik HatiarPS/Spoludenne
Ivan MatušekDSčasto
Eva ŠinkováMKDA-MKDSZčasto
Ivan ŠtefanecKDHčasto
Pavel MackoPS/Spolučasto
Zora JaurováPS/Spolučasto
Lenka JakubčováSaSčasto
Zoltán BogolyMKDA-MKDSZčasto
Lucia Ďuriš NicholsonováSaSčasto
Igor DušenkaOľaNOčasto
Anikó MészárosSMK-MKPčasto
Simona PetríkPS/Spolučasto
Sergej KozlíkNárodná koalíciačasto

7. Bicyklovali by ste častejšie, keby boli podmienky pre bicyklovanie bezpečnejšie a pohodlnejšie?

Neprekvapilo nás, že aj tu sa takmer všetci zhodli na odpovedi áno, dôležité je ale uvedomiť si aj takúto samozrejmosť.

8. Podporili by ste v Európskom parlamente zriadenie parlamentnej skupiny pre bicyklovanie?

V doterajších volebných obdobiach spolupracovala ECF s mnohými europoslancami a mnohí z nich uviedli prípadné zriadenie neformálnej parlamentnej skupiny vo volebnom období ako veľmi užitočné. Takáto skupina by mohla spájať úsilie poslancov, podporovať širšie spojenectvá pre rozvoj bicyklovania a zviditeľňovať ho v europarlamente.

Táto doplňujúca otázka mala pre nás teda zmysel najmä pre budúce advokačné aktivity a sme radi, že väčšinu kandidátov môžeme v pripade zvolenia za týmto účelom kontaktovať.

Kompletné odpovede všetkých kandidátov si môžete pozrieť v tejto tabuľke.

Pôvodný dotazník aj záväzok pripravila Európska cyklistická federácia (ECF), vďaka čomu ho vyplnili kandidáti v 25 európskych krajinách. ECF presadzuje lepšie podmienky pre cyklodopravu a cykloturizmus na európskej úrovni a zároveň pomáha členským organizáciam v ich aktivitách. Tento prieskum sme pripravili spolu s ďalším slovenským členom, Nadáciou Ekopolis.

Prajeme Vám príjemnú cestu na bicykli k sobotným volebným urnám a nech bude výsledok akýkoľvek, určite budeme presadzovať záujmy cyklistov v europarlamente aj naďalej.

Voľ bicyklom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.