Do školy na bicykli prišiel tento rok rekordný počet žiakov

Tlačová správa Cyklokoalície z dňa 30. 10. 2020.

V poradí šiesty ročník kampane Do školy na bicykli priniesol aj napriek pandemickej situácií rekordnú účasť škôl. Do kampane sa zapojilo 238 materských, základných či stredných škôl z celého Slovenska. Myšlienka podpory a propagácie prirodzeného pohybu žiakov, študentov či pedagógov sa tak priamo dostala k takmer 50 000 žiakom a študentom. Organizátori plánujú so zlepšovaním bezpečnej infraštruktúry pre dochádzanie žiakov školám pomáhať celoročne.

Zaparkované bicykle pred základnou školou v Nesvadoch.

Školy súťažili posledné dva septembrové týždne v počte žiakov, ktorí jednotlivé dni súťaže prišli do školy na bicykli či kolobežke, a tiež v atraktivite vlastných aktivít, o ktorej rozhodovalo hlasovanie aj porota. V rámci dochádzky žiakov sa víťazmi svojich veľkostných kategórií stali základné  školy z Novej Bane, Vlčian a Dlhého Klčova. V rámci súťaže atraktivity školských aktivít uspeli v hlasovaní školy z Vlčian, z obce Veľký Kýr a materská škola zo Skalky nad Váhom. Organizátori ocenili aj pedagógov, ktorí najviac pomohli rozšíriť hlavné myšlienky kampane na svojich školách.

Najlepšie školy získajú od organizátorov cyklistické stojany, ale aj návrh riešenia dopravy v okolí školy. Práve na bezpečnejšie okolie škôl sa kampaň plánuje zamerať v nasledujúcich mesiacoch. „Deti zväčša dokážu do škôl dochádzať aj samostatne, pešo, na bicykli či kolobežke, a to za každého počasia. Výraznou bariérou je však často nekvalitná infraštruktúra. Riešením je popri výstavbe a údržbe chodníkov či cyklotrás najmä upokojovanie dopravy v okolí škôl, teda zníženie rýchlosti a počtu automobilov,“ myslí si Dan Kollár z Cyklokoalície, ktorá kampaň organizuje.

Ako ukázal prieskum realizovaný na školách zapojených do kampane, až 15 % škôl nemá vôbec stojany na bicykle, pričom na 70 % zo škôl, ktoré síce stojany majú, nepostačuje ich kapacita. V prípade kolobežiek chýbajú stojany určené na ich bezpečné zaparkovanie až na 60 % škôl. Podľa Kollára by napríklad podpora budovania stojanov na školách zo strany štátu mohla za pomerne malé prostriedky priniesť žiakom výrazné zlepšenie.

Všetkým zapojeným žiakom i učiteľom gratulujem a zároveň ďakujem. Vďaka ich aktivite dávajú postupne školy na celom Slovensku jasný signál kompetentným, že aj oni chcú byť školou priateľskou k bicyklom. Nenechajme ich v tom preto osamotených,“ uzavrel národný cyklokoordinátor Peter Klučka z Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktoré spolu so Zeleným vzdelávacím fondom podporilo aktivity kampane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.