Prednosť na priechodoch plánuje vláda upraviť o rok

Zvýšenie bezpečnosti chodcov a zosúladenie predpisov so zvyškom európskych krajín má zabezpečiť novela zákona o cestnej premávke, ktorú vláda plánuje prijať začiatkom budúceho roka. V pláne legislatívnych úloh sa oproti pôvodnému návrhu presunula na skorší termín na základe hromadnej pripomienky, ktorú iniciovala Cyklokoalícia. Podľa združenia ide o nevyhnutný krok na ceste k vyššej bezpečnosti premávky a k podpore udržateľnej dopravy.

Tlačová správa Cyklokoalície z dňa 21. 1. 2024.

Úpravu pravidiel v súvislosti s priechodmi pre chodcov avizovala vláda už v svojom programovom vyhlásení. V piatok absolovovala Cyklokoalícia rokovanie k jej pripomienke k Rámcovému plánu legislatívnych úloh vlády SR na IX. volebné obdobie, ktorý sa pôvodne zákonu plánoval venovať v štvrtom štvrťroku 2025. „Úradu vlády, Ministerstvo vnútra aj polícia sa do značnej miery stotožnili s našimi argumentami za úrýchlenie úpravy pravidiel týkajúcich sa priechodov pre chodcov. Vďaka tomu sa plánovaná novelizácia zákona o cestnej premávke presúva na prvý štvrťrok roku 2025,“ vyzdvihol Dan Kollár, prezident Cyklokoalície.

Novela by mala v praxi znamenať, že vodič bude povinný približovať sa k priechodu pre chodcov len takou rýchlosťou, aby bol schopný v prípade potreby umožniť chodcovi bezpečný prechod. Zároveň bude povinný umožniť bezpečný priechod aj chodcovi, ktorý sa zjavne chystá vstúpiť na priechod. Podobná úprava totiž vychádza z medzinárodného Dohovoru o cestnej premávke, a s výnimkou Slovenska platí vo všetkých krajínách Európskej únie. Práve prax z okolitých krajín podľa združenia ukazuje, že nové pravidlá budú fungovať aj u nás.

„Avizovaná zmena zákona, na ktorej potrebu upozorňujeme už roky, bude veľkým krokom pre bezpečnosť chodcov a Slovensko zároveň priblíži k dopravne civilizovaným krajinám. Oceňujeme, že sa k nej vláda jasne hlási v programovom vyhlásení aj pláne legislatívnych úloh, hoci sme presvedčení, že nie je na čo čakať. Čím skôr sa zmenu podarí prijať, tým skôr bude na Slovensku peší pohyb bezpečnejší a komfortnejší, podobne ako vo zvyšku Európy,“ doplnil Kollár.

Plné znenie hromadnej pripomienky

4 thoughts on “Prednosť na priechodoch plánuje vláda upraviť o rok

  1. Tato uprava urcite nieje bezpecna ani pre chodcov ani pre vodicov. Dufam ze v mene bezpecnosti budu cyklisti ako ucastnici cestnej premavky povinny absolvovat skolenie o dopravnych predpisoch dalej budu povinny nosit ochrannu prilbu v obci aj mimoobce bude pre nich platit nulova tolerancia alkoholu a budu povinny svietit aj pocas dna.

  2. Ak chcete zvysit bezpecnost chodcov tak im prestante vtlkat do hlavy ze chodec ma vzdy prednost. Tato iniciativa je len huckanie chodcov aby bez chochmesu skakali pod auta.

  3. Zdravím, chcem iba reagovať na túto situáciu, ale na stranu cyklistov, pokiaľ prechádzajú cez prechod pre chodcov bez vyznačenia prechodu pre cyklistov, nech ráčia súdruhovia z Cyklokoalície poučiť tých za ktorých bojujú, aby zliezli z bicykla a cez prechod išli po svojich, aby si nevynucovali prednosť na prechode, veď oni sú taktiež účastníci cestnej premávky a musia dodržiavať predpisy ako vodiči motorových vozidiel…..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.