Míľnik pre cyklodopravu: Inštitúcie EÚ prijali Európsku cyklistickú deklaráciu

Zástupcovia Európskej rady, Európskej komisie a Európskeho parlamentu dnes podpísali Európsku cyklistickú deklaráciu. Ide o prvý oficiálne prijatý medziinštitucionálny strategický dokument na európskej úrovni, ktorý sa venuje rozvoju cyklistickej dopravy. Podľa Cyklokoalície ide o výrazný signál, ktorý jasne pomenúva pozitívne zdravotné, sociálne aj ekonomické dopady rozvoja cyklodopravy na obyvateľstvo členských štátov.

Foto: Belgian Presidency of the Council of the European Union 2024

Tlačová správa Cyklokoalície z dňa 3. apríla 2024.

Deklarácia oficiálne uznáva cyklodopravu ako udržateľný a dostupný spôsob dopravy s veľkou pridanou hodnotou pre hospodárstvo Európskej únie. Obsahuje 36 jasných záväzkov, ako vytváranie bezpečných a súvislých sietí cyklotrás v mestách, lepšie prepojenie cyklodopravy s verejnou osobnou dopravou, či bezpečné parkovacie miesta pre bicykle a možnosti pre nabíjanie elektrobicyklov. Hovorí aj o potrebe investovať do cyklistickej infraštruktúry na európskej, národnej, regionálnej aj miestnej úrovni.

Prijatie Európskej cyklistickej deklarácie je výsledkom niekoľkoročných spoločných snáh občianskej spoločnosti, priemyslu aj vládnych inštitúcií. Jedným z hlavných impulzov bola aj výzva členských krajín, v ktorej žiadali Európsku komisiu o vypracovanie tohto dokumentu. Jej signatárom sa stalo aj Slovenská republika, keď ju v marci 2023 podpísal vtedajší minister dopravy Andrej Doležal. V spoločnom vyjadrení s Cyklokoalíciou informoval, že Slovensko sa tým pridalo k 14 krajínám, ktoré to s rozvojom cyklodopravy myslia vážne.

„Pre cyklodopravu ide o dôležitý moment. Európa sa dočkala dokumentu, ktorý jednoznačne ukazuje jej smerovanie v oblasti mobility. Pozitívne tiež hodnotíme zhodu, ktorá na potrebe podporovať cyklodopravu vznikla naprieč inštitúciami, členskými štátmi aj politickými stranami.“ povedal Dan Kollár, prezident Cyklokoalície. Združenie je jedným z členov Európskej cyklistickej federácie, ktorá sa venuje podpore cyklodopravy na európskej úrovni. „Pevne veríme, že Slovensko nebude chcieť zaostávať a cyklodopravu začne podporovať ešte intenzívnejšie,“ dodal Kollár.

Celé znenie Európskej cyklistickej deklarácie (PDF)

One thought on “Míľnik pre cyklodopravu: Inštitúcie EÚ prijali Európsku cyklistickú deklaráciu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.