Zimná údržba cyklotrás 2022/2023

Vtip o tom, ako cestári ostali opäť zaskočení, je už riadne nudný. Nechajme ho teda bokom a poďme sa pozrieť, ako mesto zvláda udržiavať cyklotrasy prejazdné v zime.

Máme tu druhé volebné obdobie a teda začatý 5. rok prípravy na zimu. Model Aladin od SHMÚ predpovedal sneženie už tri dni vopred. Nakoniec včera, 12.12.2022, snežilo pomerne málo, cesty vyzerali byť udržiavané, na uliciach bolo vidieť sypače a odhŕňače. Ako bolo ale postarané o cyklotrasy, ktoré sme včera náhodne skontrolovali?

Nie dobre. Protismerný cyklopruh na Námestí Slobody (pri Rozhlase nad križovatkou s Mýtnou) nebol odrhnutý. Podobne na tom bol krátky úsek na Májkovej ulici, aj pokračovanie na Blumentálskej, kde mesto neodrhnulo cyklochodníky ani na jednej strane v celej dĺžke. Takisto sme na týchto úsekoch nevideli posyp (ekologickou) soľou.

Mesto a primátor Vallo dlhodobo slovne deklarujú, že cyklodoprava je ich prioritou. Ani v 5. roku však zatiaľ nevidíme žiaden pokrok v zimnej údržbe cyklotrás.

Aké sú vaše skúsenosti s cyklotrasami, kadiaľ jazdíte? Boli odhrnuté alebo posypané, aby sa na nich sneh netvoril?

Prečítajte si aj rozhovor, ako sa o cyklotrasy starajú vo Fínsku pri polárnom kruhu.

One thought on “Zimná údržba cyklotrás 2022/2023

  1. Moja skúsenosť jazdy bicyklom do práce po napadnutí snehom sú 2 šmyky a 1 pád na zľadovateľom povrchu pred zimámkom, čiže zatiaľ bez zmeny k lepšiemu oproti minulým rokom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.